Pitahaya: chutné a zdravé „dračí ovoce“

Pitahaya na tržnici v Malajsii

Pitahaya je ovoce, jež sice v ČR neseženete na každém rohu, ale v posledních letech je neustále dostupnější. Má totiž vynikající chuť a navíc je zdravé. 

Původ dračího ovoce

Pitahaya je plodem kaktusu Hylocereus undatus a původně pochází z vlhčích oblastí Střední Ameriky. Její pěstování se ovšem postupem času rozšířilo i do dalších oblastí, a to především do Jižní Ameriky, stejně jako do východní a jihovýchodní Asie. V současné době se tak pěstuje na mnoha místech světa včetně Kypru, který je součástí evropského kontinentu.

Kde si pitahayu pořídit?

Pitahaya v České republice rozhodně nepatří mezi nejznámější ovoce a mnoho Čechů o ní asi nikdo neslyšelo. V regálech obchodů ji navíc jen tak neseženete. Čerstvou pitahayu si ovšem můžete pořídit v některých e-shopech a k dispozici je navíc v lyofilizované formě (sušená mrazem) anebo ve formě prášku. A pokud byste si chtěli dračí ovoce sami vypěstovat, objednat si lze sazenice a semínka.

Druhy a využití dračího ovoce

Pitahaya existuje ve třech formách – bílá (červená slupka a bílá dužina) a červená pitahya (červená slupka i dužina) chuťově částečně připomínají meloun, zatímco žlutá pitahya (žlutá slupka a dužina) se spíše podobá kiwi. Nejrozšířenější je přitom první varianta. Všechny lze v každém případě konzumovat čerstvé, případně je přidat do ovocných salátů či sladkých pokrmů.

Buddhova ruka: ovoce, o němž většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto je chutné, zdravé a voňavé

Pitahaya z hlediska zdraví

Dračí ovoce obsahuje 90 % vody. Navíc ale spoustu vitamínů (B, C nebo E) a minerálů (především železa, vápníku a fosforu). Vyskytuje se v něm ovšem také vláknina a jednoduché sacharidy. Pitahaya působí antioxidačně, kladný vliv má na kosti a navíc disponuje detoxikačními účinky. Pravidelná konzumace rovněž posiluje imunitu a pozitivně působí i na kardiovaskulární systém.

Čerimoja je údajně nejchutnější a nejzdravější ovoce světa

Zajímavosti o pitahaye

  • Na slupce pitahayi se vyskytují šupinovité výběžky, jež připomínají plameny. Z toho důvodu se jí v čínštině říká „ohnivý drak“ a ve vietnamštině „zelený drak“.
  • Bílá pitahaya, které je celosvětově nejrozšířenější, je chuťově méně výrazná, proto se doporučuje ochucení šťávou z limetky.
  • Červená pitahaya má natolik charakteristický vzhled, že po ní dokonce v Guatemale pojmenovali jeden barevný odstín.
  • Především v Izraeli dnes dochází k hybridizaci různých forem pitahayi, takže vzniká mnoho originálních variant.
  • Dračí ovoce uvnitř obsahuje semena, které jsou kvalitním zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Musíte je ovšem pořádně rozkousat, jinak totiž projdou trávicím traktem bez užitku.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*