Čerimoja je údajně nejchutnější a nejzdravější ovoce světa

O čerimoje asi většina Čechů nikdy neslyšela, protože se u nás nejedná o právě nejdostupnější ovoce. To je ovšem škoda, protože se jedná o výtečnou a velmi zdravou potravinu.

Původ čerimoji

Čerimoja je název pro plody stromu Annona cherimola, jehož český název zní láhevník čerimoja. Jeho původní domovinou je sever Jižní Ameriky, a to konkrétně pohoří Andy. Tento opadavý menší strom, který roste v horách tropů a subtropů, dobře znali a znají jihoameričtí Indiáni (včetně Inků). Nejenže jsou totiž jeho plody velmi chutné, ale obsahují také velké množství zdraví prospěšných látek.

Kde si čerimoju pořídit?

Ačkoli název „čerimoja“ asi mnoha Čechům nic neřekne, lze toto exotické ovoce sehnat i v našich luzích a hájích. Není to ovšem snadné vzhledem k tomu, že se rychle kazí. Přesto si můžete čerimoju vypěstovanou hlavně ve Španělsku pořídit v některých tržnicích (např. v SAPĚ) a někdy ji mají v nabídce i větší obchodní řetězce. Navíc si lze koupit i semena láhevníku, který lze jako přenosnou rostlinu pěstovat i v našich podmínkách.

Čerimoja v kuchyni

Ať už si čerimoju pořídíte, anebo vypěstujete, vězte, že konzumovat lze pouze dužinu. V žádném případě byste neměli zkoušet jíst semena, která jsou jedovatá! Nekonzumuje se přitom ani slupka. Pokud je v každém případě dužina zralá (měkká), můžete ji využít mnoha způsoby. Lze ji samozřejmě jíst samotnou, ale můžete si z ní také připravit lahodný džus, džem či zmrzlinu a použít ji do smoothie.

Čerimoja z hlediska zdraví

Dužina čerimoji sice obsahuje poměrně dost cukru, ten je alespoň v přirozené (ovocné) formě. Navíc se v ní vyskytuje hodně vitamínů A, B1, B2, B6 a C, jakož i minerálních látek (především draslíku, ale také vápníku anebo železa). Toto ovoce zároveň obsahuje i pektin a vlákninu. Pokud vás tedy nesužuje cukrovka, čerimoja představuje skutečnou superpotravinu, jejíž konzumace vám může jen a jen prospět.

Zajímavosti o čerimoje

  • Když v roce 2018 sestavovali autoři z BBC žebříček 100 nejzdravějších potravin, pro nějž vycházeli z vědeckých studií, čerimoja se po mandlích umístila na druhém místě!
  • Čerimoja je zároveň některým lidmi považována za nejchutnější ovoce na světě. Cestovatel Stanko Vráz, jenž ji jako jeden z prvních Čechů v 19. století ochutnal, si např. její chuť nemohl vynachválit.
  • Semena čerimoji byste ale skutečně konzumovat neměli. Už proto, že např. ve Střední Americe slouží k výrobě insekticidů.
  • Ve Španělsku se čerimoja pěstuje nedaleko Malagy, což od ČR není zase tak daleko. Jenže toto ovoce se opravdu rychle kazí a navíc je náchylné k mechanickému poškození.
  • Láhevník čerimoja vzhledem ke své původní oblasti výskytu i jako tropické ovoce snáší dobře mráz. Pokud byste si jej ale chtěli vypěstovat, vězte, že vydrží teploty pouze do -5 °C.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*