Caprese: lehký salát z Kampánie, který může být součástí zdravého jídelníčku

Salát Caprese

Caprese je salát, který patří mezi italské pokrmy, jež se dnes připravují v mnoha dalších zemích světa. Jedná se totiž o chutné, zdravé a na přípravu velmi jednoduché jídlo.

Původ caprese

Caprese je lehký italský salát, který se v originále nazývá Insalata Caprese. To v překladu znamená „salát z Capri“, což je ostrov náležející do regionu Kampánie, kde tento pokrm ve 20. letech 20. století vznikl. Postupem času se však rozšířil nejen do celé Itálie, ale v současné době je oblíbený i daleko za hranicemi tohoto jihoevropského státu.

Kde caprese ochutnat?

Caprese si dnes rozhodně nemusíte dát pouze v Itálii. Ve své nabídce ho totiž má i řada českých restaurací, a to jako předkrm, případně jako vhodnou alternativu k těžkým pokrmům na jídelním lístku. Caprese je navíc velmi jednoduchý salát, takže si jej můžete jednoduše připravit sami doma. Jednotlivé suroviny si je navíc bez problémů možné pořídit i v tuzemských obchodech.

Jaké suroviny tvoří caprese?

Caprese má barvu italské vlajky, neboť jeho základ tvoří rajčata, listy bazalky a sýr mozarella. Jedinými dalšími surovinami už bývají pouze sůl a (kvalitní) olivový olej. Základem je přitom mozarella, tedy sýr pocházející právě z Kampánie. Chcete-li si připravit pravý salát caprese, měli byste hledat nápis Mozzarella di Bufala Campana, což je označení pro pravou mozarellu.

Caprese a zdraví

Salát caprese je v Itálii podáván především jako předkrm před hlavním chodem. Můžete si ho nicméně připravit rovněž jako lehkou a zdravou večeři. Použijete-li totiž pouze kvalitní suroviny, caprese se stane výtečnou součástí zdravého jídelníčku. Jeho příprava je navíc opravdu jednoduchá, takže vám nebude trvat déle než pár minut.

Zajímavosti o caprese

  • Caprese patří mezi pokrmy „tricolore“, které odkazují k barvě italské vlajky. Stejně na tom je např. pizza Margherita, kterou ostatně tvoří stejné základní suroviny.
  • Kromě výše zmíněných ingrediencí se ovšem mohou používat i některé další. Nejčastěji se přitom jedná o čerstvé či sušené oregano.
  • Existují ovšem i další varianty tohoto receptu. Někdy jsou na caprese používány i černé olivy anebo kapary (nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, naložená v soli nebo solném nálevu).
  • Ačkoli je caprese doporučován jako osvěžení pro parné letní dny, vzhledem k jeho jednoduchosti a kladnému vlivu na lidské zdraví si ho lze připravovat celoročně.
  • Kromě Insalata Caprese existuje např. také Torta Caprese, což je dort, který má bez překvapení původ také na Capri.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*