Mozzarella patří mezi zdravější sýry, v ČR však nepatří k nejoblíbenějším

Proč mozzarella?
Mozzarella v salátu Caprese

Mozzarella je oválný sýr vyráběný z tvarohu, který má jasně bílou barvu a lesklou kůru. Ačkoli u nás nepatří k nejoblíbenějším mléčným výrobkům, je chutná a dokonce nám může pomoci při různých dietách.

Počátky mozzarelly se datují do dob Římské říše

Mozzarella pochází z jižní Itálie, konkrétně z kraje Kampánie. Podobný sýr se zřejmě na Apeninském poloostrově vyráběl již v době Římské říše, a to z ovčího mléka. Až v 16. století se však začalo používat mléko vodních buvolů, což je považováno za prvopočátek skutečné mozzarelly. Tehdy se ovšem ještě sýry velmi rychle kazily, takže nebyla šance, že by došlo k expanzi do dalších oblastí. Ke všeobecnému rozšíření tak došlo až v polovině 20. století. Ačkoli je za pravou často považována mozzarella z buvolího mléka, vyrábí se i z mléka kravského, ovčího nebo kozího.

Kde mozzarellu můžeme ochutnat?

Mozzarella sice v ČR nepatří k nejoblíbenějším druhům sýra (viz níže), přesto ji lze ochutnat na mnoha místech, včetně pizzerií, které se drží tradiční „pizzové“ receptury. Především však lze v Praze na Letné navštívit bistro Caseificio Dal toscano (Mlékárna u Toskánce), kde Edoardo Livolsi vyrábí mozzarellu a další sýry z mléka buvolů pěstovaných v Kampánii. Mimochodem jen šest sýrařů na světe dostalo tuto exkluzivitu!

Pravou mozzarellu si můžete pořídit také v některých e-shopech či v určitých obchodních řetězcích (např. v Tescu), stačí hledat nápis Mozzarella di Bufala Campana a také D.O.P. (unijní ochranná známka pro mozzarellu z buvolího mléka). Ideální však přeci jen bude vyrazit přímo do původní oblasti tohoto sýra, tedy do Kampánie. Na svých gastrotoulkách byste měli konkrétně zavítat do Neapole, tedy do správního střediska tohoto regionu, a jejího okolí.

Proč mozzarellu zařadit do svého jídelníčku?

Mozzarella bývá obvykle doporučována při redukci tělesné hmotnosti. Chcete-li tedy zhubnout a milujete sýry, můžete ji vyzkoušet. Patří totiž mezi nízkotučné sýry, když obsahuje pouze 40 % mléčného tuku. Navíc neobsahuje moc soli, fosforu ani sodíku, a naopak se v ní vyskytuje vyšší množství vápníku a vody. Proto je vhodná i při potížích s ledvinami, játry či vyšším krevním tlakem.

Češi mozzarelle příliš neholdují, ale…

Mnoho Čechů tvrdí, že jim mozzarella příliš nechutná, protože se vlastně jedná o bílou hmotu bez chuti. Záleží ovšem také na tom, v jaké kvalitě si ji pořídíte. Jistě, tento sýr na rozdíl od jiných skutečně není tak chuťově výrazný, nicméně je zase oproti mnohým zdravější. A jak jej využít? Tak například na pravou italskou pizzu, do těstovin či salátů. Ne náhodou je součástí tradičního salátu z Kampánie, který se nazývá Insalata Caprese a svými barvami odkazuje na italskou vlajku.

Jak si připravit Insalata Caprese? Stačí nakrájet rajčata na kolečka, na každé přidat kus mozzarelly a list bazalky. Následně již jenom dochutíte solí a olivovým olejem.

Zajímavosti o mozzarelle

  • Samotný název mozzarella je odvozován z výrazu mozzare. Ten se dá přeložit jako „přerušit“ či „krájet“. Někdo proto dává její název do souvislosti se schopností v pravý čas přestat s pařením mléka při výrobě, další ho odvozuje od krájení sýru do jeho typického tvaru.
  • Dle pověsti prý vznikla mozzarella tak, že jistému neapolskému výrobci sýra spadla náhodou hrouda tvarohu do vědra s horkou vodou.
  • Tento sýr existuje ve více variantách, které se liší druhem použitého mléka (viz výše). Pořídit si ovšem můžete také uzenou mozzarellu přírodním kouřem.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 7
    Shares


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*