Kysané zelí je zásobárna cenných látek na zimu. To kupované ale může být problematické

Kysané zelí je perfektní potravinou pro zimní měsíce. Nejenže totiž mnoha lidem chutná, ale zároveň se jedná o zásobárnu zdraví prospěšných látek. To ovšem nemusí platit o některých kupovaných produktech.

Kysané zelí jako ideální potravina na zimu

Kysané zelí známe asi všichni. Jedná se o zkvašené hlávkové zelí, o což se starají bakterie mléčného kvašení. Za jeho kyselou chuť přitom může kvašení cukrů, čímž vzniká kyselina mléčná. Kysané zelí je sice výbornou přílohou, především se ale jedná o zásobárnu zdraví prospěšných látek, což platilo už v antice. Existovaly doby, kdy nešlo mrazit potraviny a další ještě nebyly dostupné. Lehce skladovatelné kysané zelí tak představovalo cenný zdroj účinných látek především pro zimní měsíce.

Prospěšnost kysaného zelí

Kysané zelí obsahuje opravdu velké množství účinný látek. V souvislosti s ním se však hovoří především o dvou – vitamínu C a probiotikách. Kysané zelí pozitivní vliv na imunitu a pomáhá v boji proti únavě. Tím se stává ideální potravinou pro chladné zimní měsíce. Navíc se podílí na krvetvorbě a kladně působí na vysoký krevní tlak. V neposlední řadě nachází uplatnění při detoxikaci a pozitivně působí na funkci střev, takže má vliv i na lepší trávení.

Kysané zelí z obchodů může být problematické

Ne že by představovalo zdravotní rizika, jen nemusí být tak zdravé, jak se domníváme. Některé produkty totiž obsahují konzervanty a další prošly procesem sterilace. Jak přitom ukázaly testy, právě tento proces sloužící ke konzervaci potravin ničí zdraví prospěšné látky. Pokud si tedy budete kupovat kysané zelí v obchodě, čtěte etiketu. Máte nicméně ještě jednu možnost – tuto zdravou potravinu si můžete připravit sami doma.

Jak si kysané zelí naložit doma?

  • Pořiďte si pevnou hlávku zelí, umyjte ji a odstraňte svrchní vrstvu.
  • Zbytek nakrájejte na tenké proužky.
  • Ty dejte do mísy, důkladně osolte a přidejte kmín.
  • Někteří lidé přidávají i další ingredience jako křen, cibuli anebo česnek. Použít ale můžete i další suroviny.
  • Nakrájené zelí v míse pořádně promačkejte, dokud nezměkne a nepustí šťávu.
  • Zhruba po 120 minutách dejte co nejvíce zelí do sklenice tak, aby v ní nezůstal žádný vzduch.
  • Sklenici neprodyšně uzavřete víčkem a dejte ji do temné místnosti zhruba na měsíc.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*