Chilli papričky: pikantní pochoutka, která může pomoci s hubnutím

Chilli papričky

Chilli papričky někteří milují, další je však nemohou vystát. Pravdou je, že některé druhy snese díky vysoké pálivosti málokdo. Na druhou stranu nám mohou chilli papričky pomoci s různými neduhy.  

Původ chilli papriček

Chilli papričky pěstovali američtí Indiáni po tisíce let. Teprve s evropskou expanzí do zámoří v 15. století se s nimi seznámili i obyvatelé „Starého“ kontinentu. Kupci je rozšířili i do dalších částí světa, přičemž velkou oblibu získaly především v Indii. Ačkoli by se mohlo zdát, že chilli papričky pocházejí z indické kuchyně, není tomu tak. Původ musíme hledat u Indiánů, ne u Indů.

Scovilleova stupnice

Chilli papričky jsou na rozdíl od sladkých paprik (tzv. kapie) pálivé, za což může obsažený kapsaicin. V tomto ohledu se ovšem jednotlivé druhy značně odlišují. Zatímco některé mohou pálit pouze jemně, jiné jsou pro naprostou většinu smrtelníku nepoživatelné. Na pálivost chilli papriček se přitom zaměřuje tzv. Scovilleova stupnice, jež udává přítomnost množství kapsaicinu (SHU). Zatímco jalapeňos mají zhruba 2 500 až 8 000 SHU, nejpálivější Pepper X má 3 180 000 SHU!

Chilli papričky v kuchyni

Chilli papričky se používají v kuchyni jako koření k dochucení nejrůznějších pokrmů, a to pochopitelně díky své palčivosti. Ačkoli jsou většinou součástí receptů na slané pokrmy (pomazánky, omáčky apod.), uplatnění nacházejí i ve sladkých jídlech. Pokud jste už někdy ochutnali čokoládu s chilli, což se může zdát jako dosti bizarní kombinace, víte, že se jedná o opravdovou pikantní pochoutku.

Zdravotní účinky chilli papriček

Obsažený kapsaicin je dáván do souvislosti s mnoha pozitivními vlastnostmi na lidské zdraví. Chilli papričky navíc obsahují i antioxidanty a minerály. Díky účinným látkám mají kladný vliv na krevní oběh a navíc podporují trávení. Vzhledem k tomu, že zároveň pozitivně působí na metabolismus, mohou tělu pomoci s hubnutím. Na druhou stranu ve větším množství mohou dráždit pohlavní a močové ústrojí.

Zajímavosti o chilli papričkách

  • Chilli papričky se staly celosvětově velmi oblíbené, protože jimi byl nahrazen pepř.
  • Z chilli papriček se ostatně vyrábí kájenský pepř. Jenže slovo „pepř“ v názvu vzniklo nepřesným překladem anglického „pepper“, což znamená „pepř“ i „paprika“. Cayenne je přitom jedna z odrůd chilli papriček.
  • Nejenže jsou chilli papričky nedílnou součástí indické kuchyně, ale jedná se o jednu ze základních ingrediencí kari koření.
  • V Indii se nicméně chilli papričky nepoužívají pouze k jídlu. Jedna z nejpálivějších odrůd, Bhut Jolokia nachází uplatnění i v kouřových granátech či pepřových sprejích.
  • Říká se, že chilli papričky pálí dvakrát. Poprvé, když je konzumujete a podruhé, když je vylučujete.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*