Jalapeños: oblíbené papričky, které mohou prospět i našemu zdraví

Jalapeños nejenže nejsou extrémně pálivé, ale působí také kladně na naše zdraví
oblíbené papričky Jalapeños

Chilli papričky jedni milují, druzí se jim však raději vyhýbají. Mezi nejznámější přitom patří jalapeños, které nejenže nejsou extrémně pálivé, ale působí také kladně na naše zdraví.

Původ papriček jalapeños

Jalapeños (Capsicum annuum) jsou pálivé papričky, které v současné době patří k nejznámějším na světě. Jejich původní domovinu je třeba hledat v Mexiku. Název získaly podle hlavního města státu Veracruz, který se nazývá Jalapa. Tento španělský termín ovšem pochází ze slova Xalapa, které je spojeno s jazykem nahuatl (Aztékové). Postupem času bylo každopádně vyšlechtěno velké množství druhů papriček jalapeños, mezi něž patří např. Meco, Merita anebo Tipico.

Kde jalapeños ochutnat?

Pálivost papriček jalapeños dosahuje zhruba 2 500 až 8 000 Scovilleových jednotek pálivosti (SHU), ani zdaleka tedy nepatří mezi nejostřejší papričky na světě. Proto je mohou vyzkoušet i ti, kterým pálivější pokrmy příliš „nejedou“. V současné době si lze pořídit papričky jalapeños čerstvé, sušené anebo v nálevu. Zakoupit si můžete rovněž semena a vypěstovat si je. Jalapeños jsou často používanou ingrediencí v mexických restauracích a ve své nabídce je mají i některé supermarkety, a to např. během tzv. Mexických týdnů.

Jalapeños v kuchyni

Papričky jalapeños mají široké využití v kuchyni, neboť pokrmům mohou dodat výraznou pálivou chuť. Můžete je kupříkladu přidat do omáček a okořenit s nimi lze i další ingredience (např. majonézu). Jalapeños je možné obalit a opékat na pánvi. Zároveň jsou velmi vhodné ke grilování, takže až v létě vytáhnete gril, lze zkusit přidat k masu i je. Oblíbené jsou přitom plněné jalapeños (především sýrem), takže si i vy můžete jednoduše připravit opravdu výtečnou grilovanou laskominu.

Jalapeños a zdraví

Papričky jalapeños obsahují mnoho účinných látek – vitamíny (A, B-komplex, C), mangan či flavonoidy. Kladné vlastnosti na lidské zdraví navíc má i kapsaicin, tedy látka, jež způsobuje pálivost. Jalapeños pozitivně působí při nachlazení a dokážou i zahřát. Působní rovněž antibakteriálně a preventivně by měly působit proti rakovině. Kromě toho se často hovoří o jejich blahodárném vlivu na „zlý“ LDL cholesterol. Dokonce bývají doporučovány i diabetikům a kladně působí také na hubnutí. Kapsaicin i další obsažené látky totiž zrychlují metabolismus.

Zajímavosti o papričkách jalapeños

  • O tom, že jalapeños nejsou zase tak pálivé, se lze jednoduše přesvědčit. Jejich 2 500 až 8 000 SHU je totiž nic, oproti paprikám Pepper X, které mají 3 180 000 SHU!
  • Víte, jaká může být maximální pálivost chilli papriček? 15 000 000 SHU! Strop měřítka pálivosti a tuto hodnotu má čistý kapsaicin.
  • Pokud nemáte rádi ostřejší jídla, přece jen byste se měli jalapeños vyvarovat. Některé sice nepálí příliš, ale lze narazit i na kusy, které vám asi dobře neudělají.
  • Jalapeños se dají na pultě ochodů koupit v zelené barvě. Ty ale nejsou ještě úplně zralé, protože to by musely mít červenou barvu.

Na papričkách jalapeños lze často objevit podélné „vrásky“. Těch se ovšem obávat nemusíte, protože se jedná o jeden ze znaků „dospělosti“.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*