Jicama: „mexický tuřín“ s příjemnou chutí jablek a vlašských ořechů
Zelenina

Jicama: „mexický tuřín“ s příjemnou chutí jablek a vlašských ořechů

Jicama je u nás dosti neznámou zeleninou, která zaujme příjemnou chutí. Navíc je lehce stravitelná a zároveň má nízkou kalorickou hodnotu. Původ jicamy Jicama je rostlina z čeledi bobovitých a původně pochází z Mexika. Někdy se jí […]

Tacos: tradiční mexický pokrm, který si lze připravit zdravěji
Světové pokrmy

Tacos: tradiční mexický pokrm, který si lze připravit zdravěji

Tacos je tradiční pokrm z Mexika, který je oblíbený i v českých kuchyních. Můžete si ho přitom připravit v mnoha variantách, a to i velmi zdravých. Původ tacos Tacos je tradičním mexickým jídlem, které se jako mnoho jiných […]

Guacamole: rychlá a zdravá svačinka, která pochází od Aztéků
Světové pokrmy

Guacamole: rychlá a zdravá svačinka, která pochází od Aztéků

Guacamole je pomazánka (dip), která pochází od Aztéků. Její obliba je už dnes ovšem celosvětová, protože se jedná o chutnou a zdravou svačinu. Původ guacamole Avokádo využívali američtí indiáni odedávna, není tedy divu, že guacamole, […]

TIP: Exotická jídla a kde je zkusit
Světové kuchyně

TIP: Exotická jídla a kde je zkusit

Existuje mnoho důvodů, proč cestovat. Někdo miluje poznávání památek, jiný se rád vydá za exotickou kuchyní. Kde exotická jídla zkusit? Bangkok: Pouliční kuchyně Bangkok je bezpochyby hlavním městem pouličního jídla. Město je plné stánků, kde […]

Pekanové ořechy mohou dopomoci ke zhubnutí i krásnější pokožce
Semena a ořechy

Pekanové ořechy mohou dopomoci ke zhubnutí i krásnější pokožce

Pekanové ořechy jsou u nás neustále známější potravinou. Je to nejen díky jejich výtečné chuti, ale také díky pozitivním účinkům na zdraví. Původ ořechovce pekanového Pekanové ořechy pochází ze stromu, který se nazývá ořechovec pekanový. […]

Chilli con carne: oficiální jídlo Texasu, do něhož lze dát vskutku netradiční ingredience
Světové pokrmy

Chilli con carne: oficiální jídlo Texasu, do něhož lze dát vskutku netradiční ingredience

Chilli con carne je pokrm pocházející od amerických indiánů, který je dnes populární celosvětově. Připravit si jej přitom můžete i dosti netradičně. Původ chilli con carne Dušená jídla ochucená chilli papričkami se objevují už ve […]

Agávový sirup je 2× sladší než med a cukr. Stále ale může jít o zdravé sladidlo
Koření a dochucovadla

Agávový sirup je 2× sladší než med a cukr. Stále ale může jít o zdravé sladidlo

Agávový sirup se v posledních letech stal i u nás běžnou alternativou za cukr. Jedná se totiž o zdravější sladidlo. Není nicméně úplně neproblematické. Původ agáve Agáve je rod rostlin, který přirozeně roste zejména v Mexiku. Z některých […]

Vanilka: vánoční koření, které může působit blahodárně na zdraví
Koření a dochucovadla

Vanilka: vánoční koření, které může působit blahodárně na zdraví

Vanilka je oblíbené vánoční koření, které se hojně využívá při přípravě cukroví. Středoameričtí indiáni jej ovšem používali i pro její léčivé účinky! Původ vanilky Vanilka je fermentovanou tobolkou některých druhů vanilkovníku, a to především druhu […]

2-14880211
Bylinky a rostlinky

Huitalcoche: „aztécký kaviár“, z něhož se některým lidem zvedá žaludek

Huitalcoche je mexický název pro parazitickou houbu zvanou sněť kukuřičná. Ačkoli se v její domovině jedná o pochoutku, nesedne asi úplně každému. Původ sněti kukuřičné Huitaloche je ve Střední a Jižní Americe název pro houbu s latinským […]

Koronavirus a pivo aneb jak epidemie SARS-CoV-2 zatočila se zlatavým mokem
Zprávy a události

Koronavirus a pivo aneb jak epidemie SARS-CoV-2 zatočila se zlatavým mokem

Koronavirus značně ovlivňuje naše životy. Podstatný vliv má přitom i na náš národní nápoj, pivo, neboť významně zasáhl restaurace, hospody i pivovary. Destrukce trhu s čepovaným pivem Epidemie viru SARS-CoV-2 má velký vliv na životy lidí […]