Málo známá aztécká polévka spojuje to nejlepší z mexické a španělské kuchyně

Zdroj: Shutterstock

Pikantní aztécká polévka spojuje španělskou a mexickou kulturu. I když patří mezi méně známé mexické pokrmy než například tacos a burritos, rozhodně vás zahřeje u srdce.

Aztécká polévka vznikla podle webu My Guide – Mexico pravděpodobně v předhispánské době (před příchodem Španělů do Ameriky), ve státě Tlaxcala v Mexiku. Tlaxcala znamená „místo, kde se hojně vyskytují tortilly“ nebo také „země kukuřice“.

Díky hojnosti kukuřice zařadili zdejší obyvatelé tortillu jako hlavní ingredienci do většiny svých pokrmů. V 16. století přivezli Španělé do Mexika kuřecí maso a polévky. Aztécká polévka pak vznikla spojením mexické tortilly a španělských polévek.

Tradiční aztécká polévka se připravuje z kuřecího vývaru a směsi pečených rajčat, cibule, česneku, chilli a osmažené tortilly nakrájené na proužky.

Ingredience na aztéckou polévku

Recept na aztéckou polévku přináší web Gimme some oven. Potřebovat na něj budete 2 velké sušené chilli papričky zbavené stopek a semínek, 1 lžíci olivového oleje, 1 střední cibuli oloupanou a nakrájenou na kostičky, 4 velké prolisované stroužky česneku, 800 gramů rajčat nakrájených na kostičky, 8 hrnků kvalitního zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1/4 lžičky sušeného oregana, 1 snítku epazotu (merlík vonný, nepovinné), sůl a čerstvě nadrcený černý pepř.

Do polévky můžete přidat (vyberte jen to, co vás zaujme) smažené proužky kukuřičné tortilly (nebo rozdrobené kukuřičné tortillové lupínky), na kostičky nakrájený sýr oaxaca nebo jiný druh mexického sýru, avokádo nakrájené na kostičky nebo plátky, kousky vařeného kuřecího masa, nasekaný čerstvý koriandr, zakysanou smetanu, plátky limetky či smažené proužky chilli papriček.

Postup přípravy aztécké polévky

Chilli krátce opečte tak, že každou papričku opatrně přidržíte centimetr nad plynovým plamenem a několik vteřin otáčíte, dokud chilli nezíská puchýřky a vůni.

Pokud máte elektrický sporák, můžete také rozehřát pánev na středním plameni a na každou stranu přitlačit chilli na rozpálenou pánev na několik vteřin, dokud se nevytvoří puchýře a aroma.

Přesuňte chilli do mixéru nebo kuchyňského robotu a dejte stranou. Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a za občasného míchání ji 5 minut restujte do změknutí.

Přidejte česnek a za častého míchání smažte další 1–2 minuty, dokud se nerozvoní. Děrovanou lžící přeneste směs do mixéru spolu s chilli papričkami.

Přidejte rajčata do mixéru spolu s přibližně 1 hrnkem vývaru (tolik, aby se směs snadno rozmixovala). Poté mixujte, dokud nebude směs zcela hladká a nezůstanou v ní žádné velké chilli kousky.

Rozmixovanou vývarovou směs přelijte do hrnce, přidejte zbývající vývar, oregano a snítku epazote (pokud používáte).

Vařte na středním plameni, dokud vývar nedosáhne varu. Poté snižte teplotu na středně nízkou a za stálého varu vařte nezakryté 10 minut.

Zatímco se polévka vaří, připravte si všechny přísady navíc, které jste si vybrali. Vývar ochutnejte a dochuťte solí a pepřem. Horký vývar nalijte do talíře na proužky tortilly, navrch dejte avokádo a sýr, pokud používáte.

Zdroj: Gimme some oven, My Guide – Mexico, Slurrp

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz