Chilli con carne: oficiální jídlo Texasu, do něhož lze dát vskutku netradiční ingredience
Světové pokrmy

Chilli con carne: oficiální jídlo Texasu, do něhož lze dát vskutku netradiční ingredience

Chilli con carne je pokrm pocházející od amerických indiánů, který je dnes populární celosvětově. Připravit si jej přitom můžete i dosti netradičně. Původ chilli con carne Dušená jídla ochucená chilli papričkami se objevují už ve […]

Agávový sirup je 2× sladší než med a cukr. Stále ale může jít o zdravé sladidlo
Koření a dochucovadla

Agávový sirup je 2× sladší než med a cukr. Stále ale může jít o zdravé sladidlo

Agávový sirup se v posledních letech stal i u nás běžnou alternativou za cukr. Jedná se totiž o zdravější sladidlo. Není nicméně úplně neproblematické. Původ agáve Agáve je rod rostlin, který přirozeně roste zejména v Mexiku. Z některých […]

Vanilka: vánoční koření, které může působit blahodárně na zdraví
Koření a dochucovadla

Vanilka: vánoční koření, které může působit blahodárně na zdraví

Vanilka je oblíbené vánoční koření, které se hojně využívá při přípravě cukroví. Středoameričtí indiáni jej ovšem používali i pro její léčivé účinky! Původ vanilky Vanilka je fermentovanou tobolkou některých druhů vanilkovníku, a to především druhu […]

2-14880211
Bylinky a rostlinky

Huitalcoche: „aztécký kaviár“, z něhož se některým lidem zvedá žaludek

Huitalcoche je mexický název pro parazitickou houbu zvanou sněť kukuřičná. Ačkoli se v její domovině jedná o pochoutku, nesedne asi úplně každému. Původ sněti kukuřičné Huitaloche je ve Střední a Jižní Americe název pro houbu s latinským […]

Pivo
Zprávy a události

Koronavirus a pivo aneb jak epidemie SARS-CoV-2 zatočila se zlatavým mokem

Koronavirus značně ovlivňuje naše životy. Podstatný vliv má přitom i na náš národní nápoj, pivo, neboť významně zasáhl restaurace, hospody i pivovary. Destrukce trhu s čepovaným pivem Epidemie viru SARS-CoV-2 má velký vliv na životy lidí […]

Escamole: hmyzí kaviár, který možná brzy ochutnáme i v ČR
Světové pokrmy

Escamole: hmyzí kaviár, který možná brzy ochutnáme i v ČR

Hmyz se možná brzy stane běžnou potravinou i v ČR, a to i vzhledem k nedávné novele veterinárního zákona, jež umožňuje vyrábět potraviny z těchto živočichů. Ochutnat tak třeba půjde i escamole. Původ escamole Escamole neboli mravenčí larvy […]

Tradiční mexické nachos
Světové kuchyně

Mexická kuchyně je plná barev a výrazných chutí, dokonce je součástí UNESCO

Mexická kuchyně je plná barev a výrazných chutí. Díky svým kvalitám a zachováním tradic byla navíc zařazena na seznam nehmotných památek UNESCO. Historie mexické kuchyně Historie současné mexické kuchyně se začala psát v 16. století. Pod […]

Spirulina: sinice, jejíž konzumací lze získat až 12× více bílkovin než z hovězího masa
Nápoje a alkohol

Spirulina: sinice, jejíž konzumací lze získat až 12× více bílkovin než z hovězího masa

Spirulina je rodem sinic, které jsou často řazeny mezi tzv. superpotraviny. Ačkoli jsou některé její účinky relativní, např. obsahem bílkovin jde o skutečně výjimečnou surovinu. Spirulina se vyskytuje v mnoha oblastech světa Spirulina se vyskytuje zejména […]

Papája: tropické ovoce, které obsahuje spoustu vitamínů a minerálů
Ovoce

Papája: tropické ovoce, které obsahuje spoustu vitamínů a minerálů

Papája patří mezi tropická ovoce, která se stávají v posledních letech čím dál populárnější i u nás. Ačkoli někomu možná nesedne mírný zápach, z chuťového a zdravotního hlediska jde o „bombu“! Popis, původ a rozšíření papáji obecné […]

Quesadilla: předkrm, hlavní jídlo i dezert z Mexika
Světové pokrmy

Quesadilla: předkrm, hlavní jídlo i dezert z Mexika

Quesadilla je jedno z mexických jídel, které si našlo oblibu i mimo hranice této země na hranici Severní a Střední Ameriky. Dnes se přitom stává stále populárnějším i na evropském kontinentu.   Quesadilla jako původně mexický […]