2-14880211
Bylinky a rostlinky

Huitalcoche: „aztécký kaviár“, z něhož se některým lidem zvedá žaludek

Huitalcoche je mexický název pro parazitickou houbu zvanou sněť kukuřičná. Ačkoli se v její domovině jedná o pochoutku, nesedne asi úplně každému. Původ sněti kukuřičné Huitaloche je ve Střední a Jižní Americe název pro houbu s latinským […]

Pivo
Zprávy a události

Koronavirus a pivo aneb jak epidemie SARS-CoV-2 zatočila se zlatavým mokem

Koronavirus značně ovlivňuje naše životy. Podstatný vliv má přitom i na náš národní nápoj, pivo, neboť významně zasáhl restaurace, hospody i pivovary. Destrukce trhu s čepovaným pivem Epidemie viru SARS-CoV-2 má velký vliv na životy lidí […]

Escamole: hmyzí kaviár, který možná brzy ochutnáme i v ČR
Světové pokrmy

Escamole: hmyzí kaviár, který možná brzy ochutnáme i v ČR

Hmyz se možná brzy stane běžnou potravinou i v ČR, a to i vzhledem k nedávné novele veterinárního zákona, jež umožňuje vyrábět potraviny z těchto živočichů. Ochutnat tak třeba půjde i escamole. Původ escamole Escamole neboli mravenčí larvy […]

Tradiční mexické nachos
Světové kuchyně

Mexická kuchyně je plná barev a výrazných chutí, dokonce je součástí UNESCO

Mexická kuchyně je plná barev a výrazných chutí. Díky svým kvalitám a zachováním tradic byla navíc zařazena na seznam nehmotných památek UNESCO. Historie mexické kuchyně Historie současné mexické kuchyně se začala psát v 16. století. Pod […]

Spirulina: sinice, jejíž konzumací lze získat až 12× více bílkovin než z hovězího masa
Nápoje a alkohol

Spirulina: sinice, jejíž konzumací lze získat až 12× více bílkovin než z hovězího masa

Spirulina je rodem sinic, které jsou často řazeny mezi tzv. superpotraviny. Ačkoli jsou některé její účinky relativní, např. obsahem bílkovin jde o skutečně výjimečnou surovinu. Spirulina se vyskytuje v mnoha oblastech světa Spirulina se vyskytuje zejména […]

Papája: tropické ovoce, které obsahuje spoustu vitamínů a minerálů
Ovoce

Papája: tropické ovoce, které obsahuje spoustu vitamínů a minerálů

Papája patří mezi tropická ovoce, která se stávají v posledních letech čím dál populárnější i u nás. Ačkoli někomu možná nesedne mírný zápach, z chuťového a zdravotního hlediska jde o „bombu“! Popis, původ a rozšíření papáji obecné […]

Quesadilla: předkrm, hlavní jídlo i dezert z Mexika
Světové pokrmy

Quesadilla: předkrm, hlavní jídlo i dezert z Mexika

Quesadilla je jedno z mexických jídel, které si našlo oblibu i mimo hranice této země na hranici Severní a Střední Ameriky. Dnes se přitom stává stále populárnějším i na evropském kontinentu.   Quesadilla jako původně mexický […]

Tequila s limetkou a solí
Nápoje a alkohol

Tequila: alkoholický nápoj, který může prospět i našemu zdraví

Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj, který u nás patří k poměrně dost rozšířeným. Kde má ale toto pití původ, jak poznat pravou tequilu, jaké existují druhy, a může být tento nápoj zdravý? Původ a historie […]

Jalapeños nejenže nejsou extrémně pálivé, ale působí také kladně na naše zdraví
Zelenina

Jalapeños: oblíbené papričky, které mohou prospět i našemu zdraví

Chilli papričky jedni milují, druzí se jim však raději vyhýbají. Mezi nejznámější přitom patří jalapeños, které nejenže nejsou extrémně pálivé, ale působí také kladně na naše zdraví. Původ papriček jalapeños Jalapeños (Capsicum annuum) jsou pálivé […]

Tradiční mexické nachos
Světové pokrmy

Populární mexické jídlo, které vzniklo úplnou náhodou – nachos

Nachos je populární mexické jídlo, která nedávno oslavilo 75 let existence. V současné době se jedná o pokrm oblíbený po celém světě. O to zajímavější je, že jeho vznik byla vlastně jedna velká náhoda. Historie nachos: […]