Papája: tropické ovoce, které obsahuje spoustu vitamínů a minerálů

Papája patří mezi tropická ovoce, která se stávají v posledních letech čím dál populárnější i u nás. Ačkoli někomu možná nesedne mírný zápach, z chuťového a zdravotního hlediska jde o „bombu“!

Popis, původ a rozšíření papáji obecné

Papája je plodem rostliny, která se nazývá papája obecná. Ačkoli vypadá jako strom, který dosahuje výšky až 10 m, ve skutečnosti jde o bylinu s dřevnatějící lodyhou (patří tedy mezi tzv. dřevnatějící byliny). Původní domovinou této rostliny jsou zřejmě vlhká tropická pásma Střední Ameriky, konkrétně jih Mexika a Guatemala. Postupem času se ovšem rozšířila také do dalších tropických oblastí světa, takže je dnes běžně pěstována rovněž na Havaji, v jihovýchodní Asii a jižní Africe.

Kde papáju sehnat?

Plody papáji obecné jsou pěstovány především v tropických oblastech. Jejich export přitom není úplně jednoduchý, neboť jsou poměrně náchylné na otlačení a houbovitá onemocnění. Navíc je nelze podtrhnout a nechat dozrát při transportu, jako se to dělá u banánů. Přesto si u nás můžete papáju zakoupit, a to i čerstvou. Seženete ji ale také sušenou a nařezanou buď na kostičky, anebo na plátky. Ačkoli se přitom nejedná o nejlevnější ovoce, určitě byste ho měli alespoň jednou vyzkoušet.

Využití papáji v kuchyni

Dužnina papáji je lososově růžová až oranžovorůžová. Ovoce obsahuje enzym papain, který způsobuje, že plody poněkud zapáchají, na druhou stranu ve zralé formě jsou měkké, šťavnaté a chutí se podobající broskvím a melounům. Papáje si samozřejmě můžete dát samotnou, ale hodí se rovněž do ovocných salátů, zmrzlinových pohárů či jogurtů. Uplatnění navíc mohou nalézt i semena, jež chutnají pepřovitě a lze je využít jako koření.

Zdravotní účinky papáji

Papája obsahuje spoustu vitamínů (A, B a C) a minerálů (draslík, vápník, železo či fosfor), stejně jako výše zmíněný enzym papain, který podporuje trávení. Toto ovoce má proto velmi kladný vliv na trávicí soustavu, ale pozitivně působí i na vitalitu buněk, zrak, pokožku anebo vlasy. Papája je kromě toho lehce stravitelná, neboť obsahuje spoustu jednoduchých sacharidů, které tělo nemusí štěpit. Navíc je i silně zásadotvorná, což je ve světě, v němž konzumujeme spoustu zakyselujících potravin, velmi důležité.

Zajímavosti o papáje

  • Papáje obecné (Carica papaya) se říká také papája melounová, protože plody meloun připomínají, stejně jako melounový strom, ač vlastně nejde o strom. Nepravý kmen totiž neobsahuje dřevo, ale jde o dutou lodyhu.
  • Každoročně je celosvětově vypěstování kolem 13 milionů tun papáji. Jednoznačně největším světovým producentem je přitom Indie.
  • Papáju si lze u nás pořídit v několika variantách, a to především Papayu formosa, která je delší a oválná, a Papayu Gold. Ta je menší a má hruškovitý tvar.
  • Černá semena, jež se nacházejí v dutině, rozhodně nejezte. Na rozdíl od semen v melounu jsou pro svou palčivost nepoživatelné. Maximálně je rozdrťte a v menším množství používejte jako koření.
  • Ve světě se nekonzumují pouze plody a semena papáji, ale také listy. Indiáni do nich navíc balili maso, neboť to pak bylo křehčí. Rovněž listy totiž obsahují papain, který napomáhá štěpení bílkovin.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*