Papája: tropické ovoce, které obsahuje spoustu vitamínů a minerálů

Papája patří mezi tropická ovoce, která se stávají v posledních letech čím dál populárnější i u nás. Ačkoli někomu možná nesedne mírný zápach, z chuťového a zdravotního hlediska jde o „bombu“!

Popis, původ a rozšíření papáji obecné

Papája je plodem rostliny, která se nazývá papája obecná. Ačkoli vypadá jako strom, který dosahuje výšky až 10 m, ve skutečnosti jde o bylinu s dřevnatějící lodyhou (patří tedy mezi tzv. dřevnatějící byliny). Původní domovinou této rostliny jsou zřejmě vlhká tropická pásma Střední Ameriky, konkrétně jih Mexika a Guatemala. Postupem času se ovšem rozšířila také do dalších tropických oblastí světa, takže je dnes běžně pěstována rovněž na Havaji, v jihovýchodní Asii a jižní Africe.

Kde papáju sehnat?

Plody papáji obecné jsou pěstovány především v tropických oblastech. Jejich export přitom není úplně jednoduchý, neboť jsou poměrně náchylné na otlačení a houbovitá onemocnění. Navíc je nelze podtrhnout a nechat dozrát při transportu, jako se to dělá u banánů. Přesto si u nás můžete papáju zakoupit, a to i čerstvou. Seženete ji ale také sušenou a nařezanou buď na kostičky, anebo na plátky. Ačkoli se přitom nejedná o nejlevnější ovoce, určitě byste ho měli alespoň jednou vyzkoušet.

Využití papáji v kuchyni

Dužnina papáji je lososově růžová až oranžovorůžová. Ovoce obsahuje enzym papain, který způsobuje, že plody poněkud zapáchají, na druhou stranu ve zralé formě jsou měkké, šťavnaté a chutí se podobající broskvím a melounům. Papáje si samozřejmě můžete dát samotnou, ale hodí se rovněž do ovocných salátů, zmrzlinových pohárů či jogurtů. Uplatnění navíc mohou nalézt i semena, jež chutnají pepřovitě a lze je využít jako koření.

Zdravotní účinky papáji

Papája obsahuje spoustu vitamínů (A, B a C) a minerálů (draslík, vápník, železo či fosfor), stejně jako výše zmíněný enzym papain, který podporuje trávení. Toto ovoce má proto velmi kladný vliv na trávicí soustavu, ale pozitivně působí i na vitalitu buněk, zrak, pokožku anebo vlasy. Papája je kromě toho lehce stravitelná, neboť obsahuje spoustu jednoduchých sacharidů, které tělo nemusí štěpit. Navíc je i silně zásadotvorná, což je ve světě, v němž konzumujeme spoustu zakyselujících potravin, velmi důležité.

Zajímavosti o papáje

  • Papáje obecné (Carica papaya) se říká také papája melounová, protože plody meloun připomínají, stejně jako melounový strom, ač vlastně nejde o strom. Nepravý kmen totiž neobsahuje dřevo, ale jde o dutou lodyhu.
  • Každoročně je celosvětově vypěstování kolem 13 milionů tun papáji. Jednoznačně největším světovým producentem je přitom Indie.
  • Papáju si lze u nás pořídit v několika variantách, a to především Papayu formosa, která je delší a oválná, a Papayu Gold. Ta je menší a má hruškovitý tvar.
  • Černá semena, jež se nacházejí v dutině, rozhodně nejezte. Na rozdíl od semen v melounu jsou pro svou palčivost nepoživatelné. Maximálně je rozdrťte a v menším množství používejte jako koření.
  • Ve světě se nekonzumují pouze plody a semena papáji, ale také listy. Indiáni do nich navíc balili maso, neboť to pak bylo křehčí. Rovněž listy totiž obsahují papain, který napomáhá štěpení bílkovin.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*