Babky jsou ve skutečnosti hřiby, které mohou být pro člověka nebezpečné

Babky jsou zvláštními houbami. Ačkoli bývají považovány za jedlé, byť poněkud méněcenné houby, ve skutečnosti se jedná o hřiby, které ale mohou být pro člověka nebezpečné.

Babky patří mezi hřiby

Babka má pověst jedlé, ale poněkud méněcenné houby. Zřejmě nikdo se proto nebude chlubit, že z lesa přinesl plný košík právě těchto hub. Jenže babka se ve skutečnosti nazývá hřib žlutomasý, přičemž stejně bývají označovány i blízce příbuzné druhy jako např. hřib červený či mokřadní. A navíc to není úplně přesné ani s její jedlostí, protože nám babky mohou nepěkně zavařit. Tedy prý…

Jsou babky jedovaté a mohou způsobit rakovinu?

Ačkoli babky nejsou považovány za ceněné houbařské úlovky, Češi je sbírají ve velkém. Proto mohla před osmi lety „národ houbařů“ poněkud zarazit zpráva, že jsou jedovaté a způsobují rakovinu. Tu vypustil do světa mykolog Jiří Baier v relaci Českého rozhlasu Zaostřeno na občana. Ačkoli zprávu následně dementovala Česká mykologická společnost a sám Baier označil své konstatování za nadsázku, kterou nepřesně převzala bulvární média, je třeba se konzumace babek obávat?

Toť otázka. Nelze zpochybnit, že konzumace hřibu žlutomasého je v některých případech riziková. Vyskytovat se na něm totiž může nižší houba (plíseň) nedohub zlatovýtrusý, jejíž mykotoxiny se v hřibech hromadí, což může být potenciálně nebezpečné. Jak takové napadení poznat? Babka na sobě musí mít bělavý povlak, jenž časem mění barvu na žlutou až žlutohnědou. Určitý problém může být, že první stádia napadení nejsou pouhým okem rozeznatelná.

Bát, či nebát se, to je oč tu běží

Napadané houby bychom skutečně sbírat neměli. Ačkoli se však nedohubu zlatovýtrusému daří právě na babkách, protože jsou měkké, napadá i jiné hřiby. Navíc se určité rizikové látky nacházejí v celé řadě potravin, takže přísně vzato bychom nemohli konzumovat prakticky nic z přírody, protože nebude-li důsledkem otrava, časem nás stihne poškození jater a ledvin, anebo „alespoň“ rakovina. To samé lze navíc konstatovat i o mnohých průmyslově zpracovaných potravinách.

Při sběru babek byste se přesto měli mít na pozoru. Určitě nesbírejte houby, které jsou evidentně napadené, neboť tak zvyšujete riziko sekundární otravy. Soustřeďte se spíše na mladší kusy, na kterých nejsou stopy po nedohubu zlatovýtrusém a zároveň nejsou popraskané. Někdy se také nedoporučuje hřib žlutomasý sušit společně s jinými houbami, aby jeho parazit případně neinfikoval další houby. Pokud tyto kroky dodržíte, konzumace babek se netřeba obávat.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*