Zamrazování tepelně neupravených hub prý může být nebezpečné pro zdraví

Hřib kovář

Nastalo období, kdy vášniví houbaři nosí domů plné košíky hub. Jenže co s nimi? Některé lze ihned sníst, další usušit, jiné zavařit a zbylé dát zamrazit. Právě to však někdy nebývá doporučováno. Oprávněně?

Je nutné houby před zamrazením skutečně podusit?

Pokud jste si domů přinesli ne jeden, ale hned několik košíků hub, měli byste vědět, že je vhodné je zkonzumovat do tří dnů od data sběru. Platí ovšem, že čím dříve je sníte, tím lépe. Houby jsou totiž organismy, které obsahují vysoký podíl vody a bílkovin, takže stejně jako např. maso podléhají poměrně rychle hnilobě a plesnivění. Už proto byste měli v samotném lese sbírat spíše mladší kusy, a ty navíc dávat do košíků, tedy nikoli do „igelitek“, kde nemohou „dýchat“.

Přinesete-li si však z lesa stovky hub, asi je okamžitě všechny sníte, i když si na nedělení oběd pozvete celou rodinu i blízké přátele. Pokud vám tedy nějaké zbudou, musíte je buď vyhodit, což se vám zřejmě chtít nebude, anebo je usušit, zavařit či zamrazit. Podle některých odborníků je však poslední způsob riskantní, jestliže tedy houby před vložením do mrazáku tepelně neupravíte. Díky obsahu enzymů a mykotoxinů a rozkladným procesům by prý totiž mohlo být zamrazování syrova nebezpečné, neboť mráz nezačíná působit okamžitě…

Správný postup zamrazování hub

Výše zmíněné tvrzení však nesdílí ani zdaleka všichni odborníci na slovo vzatí. Mnozí totiž zamrazování zasyrova jako riziko neberou. Pokud tedy sbíráte pouze kvalitní a zdravé houby, nic špatného by se stát nemělo. Ještě než však nasbírané plodnice uložíte k ledu, měli byste je důkladně očistit. Tepelná úprava hub každopádně může mít jednu výhodu, zvláště máte-li mrazák naplněný k prasknutí. Podušením totiž plodnice zmenší svůj objem, takže nebudou potřebovat tolik volného místa.

Jestliže by byla pravda, že tepelně neupravené houby podléhají procesům, které jsou pro člověka rizikové, nesměly by se ani sušit, což by notabene bylo ještě nebezpečnější. Většina houbařů to tak ale dělá odedávna, neboť mražení je přeci jen novodobější forma skladování. Zdá se tedy, že můžete bez problémů zamrazit i syrové plodnice. Ovšem pozor! Zmrazené houby je nutné spotřebovat zhruba do půl roku. Jak už jsme totiž zmínili v článku o chybách při skladování potravin, jídlo ani v mrazáku nevydrží navěky. Jestli je však uvařené, nehraje zásadní roli. A co vy? Dáváte houby zamrazit zasyrova?

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*