Ryba Fugu: obsahuje smrtící jed, který je až 200× nebezpečnější než kyanid draselný

Fugu je ryba, která se konzumuje především v Japonsku. Přesto je známá po celém světě, protože se jedná o velmi nebezpečnou pochoutku. Některé části fugu jsou totiž extrémně jedovaté.

Výskyt ryby fugu

Fugu je japonský název pro rod takifugu, což jsou ryby z čeledi čtverzubcovitých, které bývají členěny do několika desítek druhů. Ačkoli se většina z nich vyskytuje ve vodách severozápadního Pacifiku, některé žijí i ve sladkých vodách v Asii anebo více na jihu na rozhraní Indického a Tichého oceánu. Člověkem je přitom konzumován především druh Fugu rubripes.

Kde fugu ochutnat?

Fugu obsahuje prudce jedovatý tetrodotoxin (TTX), takže potřebuje speciální přípravu, kterou mohou dělat pouze kuchaři, jež absolvovali speciální školení. Lov ryby je mimo Japonsko zakázaný a do restaurací mimo tento ostrovní stát je dodávána pouze mražená. V samotné „Zemi vycházejícího slunce“ existuje zhruba 1 000 restaurací, kde je fugu k dostání. Aktuálně si ji ale můžete dát i v Praze. Odvážíte se?

Jak se fugu připravuje?

Části ryby, které obsahují smrtící tetrodotoxin, je samozřejmě potřeba odstranit. Kuchaři – specialisté k tomu používají speciální, ostře nabroušený nůž s dřevěnou střenkou. Fugu je nejprve odstraněn mozek a oči, následně kůže a poté jsou na řadě vnitřnosti. Kuchař vyndá nejjedovatější část – jikry, ovšem smrt mohou způsobit rovněž reprodukční orgány, části střev a jater.

Fugu z hlediska zdraví

Mořské ryby jsou samozřejmě zdravé, což platí i pro fugu. Na druhou stranu je její konzumace opravdovým rizikem, neboť každoročně zahyne několik lidí na otravu. Tetrodotoxin způsobí postupné ochrnutí svalstva a postižený člověk se udusí za plného vědomí. Proti jedu neexistuje protijed, jedinou možností léčby je umělá podpora dýchání přístrojem, dokud účinky TTX nepominou.

Zajímavosti o rybě fugu

  • Fugu nepatří k právě nejkrásnějším rybám. Samotný překlad japonského názvu také zní „říční prase“.
  • K usmrcení dospělého člověka by stačil jed o velikosti špendlíkové hlavičky. Celá ryba přitom obsahuje smrtelnou dávku TTX pro zhruba 30 lidí.
  • Fugu je navíc stále nebezpečnější, a to díky změnám klimatu. Reakce na teplejší moře způsobují, že se jed dostává i do částí těl, kde se dříve nevyskytoval.
  • Klimatické změny zároveň způsobují, že se fugu objevuje i v oblastech, kde dříve nežila. Nedávno se např. objevila u Krymu.
  • Fugu je sice prudce jedovatá, zároveň se ale jedná o kulinářskou pochoutku. Za hazard se životem se proto platí nemalé peníze. Jedna porce čerstvé ryby může stát i 2 500 Kč!

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*