Koronavirus a pivo aneb jak epidemie SARS-CoV-2 zatočila se zlatavým mokem

Točené pivo je dnes vzácnější než kdy dříve (zdroj: samphotostock.cz)

Koronavirus značně ovlivňuje naše životy. Podstatný vliv má přitom i na náš národní nápoj, pivo, neboť významně zasáhl restaurace, hospody i pivovary.

Destrukce trhu s čepovaným pivem

Epidemie viru SARS-CoV-2 má velký vliv na životy lidí po celém světě. Drastická opatření ovlivňují pohyb ve venkovních prostorách, ale také další činnosti, na které jsme byli odedávna zvyklí, a byly nedílnou součástí našich životů. Pro Čechy jako pro národ pivařů samozřejmě představuje dosti zásadní problém, že si nemůžeme skočit do své oblíbené hospůdky na točené. Zvláště, když venku začíná být tak krásně a brzy by mohly začít fungovat také zahrádky.

Současná situace má samozřejmě vliv i na jednotlivé pivovary, především ty menší. Někdy se dokonce hovoří o totální destrukci trhu s čepovaným pivem, ačkoli si jej v některých restauracích a hospodách můžete dát z výdejních okének. Naopak „boom“ zažívá prodej v obchodech a dokonce se rozšiřuje nabídka zlatavého moku ve skleněných lahvích a plechovkách. Na odbyt jdou navíc i tzv. párty soudky, tedy znovunaplnitelné nádoby, ze kterých lze nápoj čepovat bez připojení jakýchkoli zařízení a potřeba není ani chlazení.

Corona a ti druzí

Mexický pivovar Modelo, který letos slaví 95 let existence, nedávno oznámil, že přestává vařit všechny značky piv, a to v důsledku rozhodnutí místní vlády, která chce zpomalit šíření koronaviru zastavením všech „nepodstatných“ činností na jeden měsíc. Přestalo se tak vyrábět i pivo značky Corona, které bylo v posledních týdnech terčem mnohem vtípků, protože svým názvem dosti evokuje koronavirus, jenž v současné době sužuje planetu Zemi, resp. její lidské obyvatele.

V České republice sice pivovary fungovat mohou, ale díky opatřením, která platí od 12. března, musely především menší podniky přerušit provoz. Ačkoli velké pivovary tuto krizi zřejmě přežijí bez větších obtíží, odhaduje se, že by mohla zaniknout až čtvrtina minipivovarů, které mají velký příjem z různých letních festivalů a událostí a letos se zřejmě konat nebudou. Kazící se zásoby se také budou muset vylít, ačkoli existuje projekt Zachraň pivo, který má zákazníky motivovat vypít zásoby.

Až hospody a restaurace znovu otevřou

Kdy hospody a restaurace znovu otevřou je zatím ve hvězdách. Každopádně se předpokládá, že ani poté nebudou tržby jako dříve, protože se mnoho lidí bude stále obávat pobývat ve společnosti spousty dalších jedinců, kteří navíc nebudou úplně nejstřízlivější. Ani otevření těchto podniků tedy ještě pro pivovary nemusí znamenat jistotu záchrany. Navíc zřejmě nepřežije i mnoho samotných restaurací a hospod, takže koronavirus bude mít na tuto oblast dosti negativní dopad. Třeba se ale objeví i některá pozitiva…

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*