Francouzská cibulačka: jednoduchá a rychlá polévka, jež podporuje imunitu

Francouzská cibulačka (zdroj: samphotostock.cz)

Francouzská cibulačka sice patří mezi polévky, které ne každý miluje, nicméně může být nejen rychlá, ale také chutná a navíc zdravá.

Cibulačka se nedělá pouze ve Francii

Francouzská cibulačka je zcela bez překvapení polévka, které je spojována s Francií. V zemi galského kohouta se skutečně jedná o tradiční pokrm, jenž se zde konzumuje odedávna, a to i díky jednoduché a rychlé přípravě. Polévka je ovšem oblíbená i v dalších částech světa, a to včetně České republiky. Možná vás ale překvapí, že toto jídlo je typické i pro Střední Asii.

Jednotlivé ingredience

Základem francouzské cibulačka je samozřejmě cibule, tedy cibulová zelenina, které je široce rozšířená a běžně dostupná. Ta se nejprve orestuje a následně vaří v drůbežím nebo hovězím vývaru. Vegetariáni a vegani ale mohou využít i vývar zeleninový. Přidat lze ovšem i mnoho dalších ingrediencí (sýr, uzeniny, krutony, česnek, brambory atd.).

Speciální cibulové polévky

Samozřejmě existují i recepty na cibulačku, které nejsou úplně typické. Velmi oblíbená je např. tato polévka se žampiony, tedy s houbami, jež nacházejí právě ve francouzské kuchyni široké uplatnění. Existuje ovšem i (krkonošská varianta) s lesními houbami. Populární je rovněž smetanová cibulačka, do které se přidává smetana, která učiní polévku krémovější.

Francouzská cibulačka z hlediska zdraví

Cibule patří mezi zdravou zeleninu, která obsahuje mnoho účinných látek. Doporučována je proto např. na zlepšení trávení, při vysokém krevním tlaku, ateroskleróze, ale také k podpoře imunity, což je (nejen) v současné situaci enormně důležité. Samozřejmě si je ale lepší připravit cibulačku bez uzenin nebo smetany, neboť tyto ingredience určitě nepatří mezi nejzdravější.

Halászlé: kultovní rybí polévka pro milovníky kempování

Zajímavosti o cibulačce

  • Cibulačce se ve Francii říká Soupe à l’oignon gratinée, v češtině se třeba označuje i jako cibulajda.
  • Francouzská cibulačka byla dříve oblíbená především v Paříži, neboť k její přípravě není potřeba mnoho surovin, je rychlá a navíc zahřeje v průběhu chladných měsíců.
  • Tato polévka je populární rovněž v litevské kuchyni, ale také v kuchyni Uzbekistánu.
  • Cibule obsahuje vitamíny (B, C či E), minerály (zinek, železo, draslík, hořčík nebo sodík), flavonoidy a fytoncidy.
  • Podobnou polévkou je česnečka, která je rovněž rychlá, jednoduchá a navíc zdravá.

Česnečka pomáhá. Připravit si lze i variantu pro efektivní podporu imunity

Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 20
  •  
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*