Velikonoční nádivka: vyzkoušejte i netradiční ingredience

Nádivka (zdroj: samphotostock.cz)

Velikonoční nádivka neboli velikonoční hlavička je tradičním pokrmem, jenž nedílně patří ke svátkům jara. Navíc si ji lze připravit na mnoho způsobů.

Tradice velikonoční nádivky

Velikonoce jsou křesťanským svátkem, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Zároveň se jedná o důležité gastronomické období, protože dříve nastávaly po době půstu. Proto bylo důležité se dobře najíst. Během svátku se tedy připravoval mazanec, beránek anebo velikonoční nádivka. V dřívějších dobách tvořily její základ mléko, krupice, bylinky a maso z hlavy telete. Dnes se však připravuje na mnoho způsobů.

Jednotlivé ingredience

Do nádivky se dříve dávalo maso z hlavy telete, proto se jí ostatně říká rovněž velikonoční hlavička. Dnes se do ní ovšem přidává v podstatě jakékoli maso, dále vejce a během jarního období samozřejmě nesmí chybět ani něco zeleného. Často jsou např. využívány mladé kopřivy, ale také nať petržele, můžete nicméně použít prakticky cokoli. Součástí nádivky může být i pečivo, máslo, sádlo a různé druhy koření.

Kopřiva není plevel, ale perfektní jarní ingredience do kuchyně

Speciální velikonoční nádivka

Velikonoční hlavička může být také poněkud netradiční. Můžete si kupříkladu připravit černou nádivku, kterou tvoří starší chleba, žampiony nebo vlašské ořechy. Udělat si ji můžete rovněž na „asijský způsob“, když použijete kokosové mléko. Oblíbenými ingrediencemi jsou také uzeniny jako např. slanina. Použijte ale cokoli, co vám chutná.

Velikonoční nádivka z hlediska zdraví

Vzhledem k tomu, že nádivek na Velikonoce existuje velké množství, liší se i svým dopadem na zdraví. Pokud např. budete chtít, aby obsahovala co nejméně tuku, použijte libové, tedy např. kuřecí maso. Naopak hlavička s uzeninami bude poněkud problematická. Na druhou stranu si velikonoční nádivku připravíte jen jednou za rok, takže jíte-li jinak zdravě, můžete si trochu zahřešit.

Zajímavosti o velikonoční hlavičce

  • Postup přípravy je opravdu jednoduchý. Z jednotlivých surovin stačí vytvořit těsto, které se jen následně zapeče.
  • Velikonoční hlavička se může konzumovat po celé velikonoční svátky, tradičně se ale jedla především na Hod boží velikonoční, tzn. v neděli.
  • Nádivku si na rozdíl od ostatních velikonočních produktů (mazanec či beránek) asi nekoupíte. Musíte si ji tedy jedině připravit.
  • K velikonoční nádivce si můžete dát víno, tedy nápoj, který k těmto svátkům rovněž patří.
  • Při přípravě nádivky je možné skutečně použít cokoli. Fantazii se meze nekladou, takže letos zkuste experimentovat.

Makronky: francouzský jarní dezert, který ozdobí velikonoční tabuli

Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 1
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*