Makronky: francouzský jarní dezert, který ozdobí velikonoční tabuli

Makronky mohou být pestrobarevné (zdroj: samphotostock.cz)

Makronky patří mezi cukrovinky, které jsou oblíbené v mnoha zemích světa. Mohou se přitom stát vizuálně zajímavou ozdobou velikonoční tabule.

Původ makronek

Makronky jsou obecně považovány za pochoutku pocházející z francouzské kuchyně. Přesto se do země galského kohouta dostaly zřejmě zvenčí. Traduje se, že je ve Francii představil italský kuchař královny Kateřiny Medicejské během renesance. Ta se sice narodila ve Florencii, nicméně v roce 1533 se provdala za druhorozeného syna francouzského krále, prince Jindřicha.

Kde si makronky pořídit?

Tyto cukrovinky postupem času pronikly i za hranice Francie a staly se oblíbenými i v dalších zemích. V současné době si je můžete pořídit také v České republice. Seženete je jak v supermarketech, tak v menších e-shopech, jež se specializují na francouzské speciality, a to v různých příchutích. Zakoupit si nicméně můžete i směs na makronky, stejně jako silikonovou formu pro jejich přípravu.

Jednotlivé ingredience

Tato francouzská cukrovinka se podobá pusince. Vyrábí se z vaječného bílku, moučkového a krystalového cukru, mandlové mouky, mandlové drti a potravinářského barviva. Důležitá je ovšem rovněž náplň. Tu může tvořit ganáž (čokoládová hmota), džem (z různých druhů ovoce) anebo máslový krém. Chuťově proto bývají velmi variabilní.

Makronky z hlediska zdraví

Cukrovinky obecně nepatří ke zdravým pokrmům, protože obvykle obsahují spoustu rafinovaného cukru. Makronky nejsou výjimkou. Jejich nutriční profil pak určitě nezlepšuje ani potravinářské barvivo. Na druhou stranu obsahují alespoň zdravé mandle a některé druhy i ovocný džem. Přesto byste to s jejich konzumací neměli přehánět a mělo by se jednat spíše o výjimečnou pochoutku.

Zajímavosti o makrónkách

  • Samotný název této cukrovinky pochází z italského macarone, který označuje sněhovou pusinku.
  • Makronky mohou být opravdu pestrobarevné. Proto je mnoho lidí připravuje na Velikonoce. Obarvit a nazdobit je totiž lze mnoha způsoby.
  • Ze stejného důvodu bývají připravovány rovněž na Vánoce.
  • Makronky jsou populární např. v Japonsku, kde mandlovou mouku nahrazuje arašídová, anebo ve Švýcarsku, kde se nazývají Luxemburgerli a bývají menší a lehčí.
  • Oblíbené jsou ovšem rovněž v USA, kde lze narazit na obrovské množství příchutí od mátovo-čokoládové přes ovesnou až po dýňovou.
Přidat na Seznam.cz