Kopřiva není plevel, ale perfektní jarní ingredience do kuchyně

Kopřivová polévka (zdroj: vlastní galerie autora)

Kopřiva je rostlinou, kterou zná úplně každý. Řadou lidí je považována za plevel, který navíc žahá, disponuje nicméně i mnoha pozitivními vlastnostmi.

Rozšíření kopřivy

Kopřivy rostou na mnoha místech světa. Nalezneme je tedy po celé Evropě, ale rozšířené jsou i v Asii, Africe, Severní a Jižná Americe a Austrálii. Kromě Antarktidy se tedy vyskytují na všech kontinentech. V České republice rostou tři druhy kopřiv, a to od nížin po horské oblasti. Nejznámější je přitom kopřiva dvoudomá, která sice bývá považována za plevel, jenže má široké využití.

Kopřivový čaj a další využití v kuchyni

Jak známo, kopřivy pálí, proto si k jejich sběru vezměte rukavice. Pokud je ale tepelně upravíte, tato vlastně mizí. Navíc existuje mnoho kopřivových receptů, kde lze pro tyto rostliny nalézt uplatnění. Mnoho lidí si např. na jaře z čerstvých listů připravuje kopřivový čaj, který má po zimě perfektní detoxikační účinky. V tomto období navíc jednotlivé části rostliny obsahují nejvíce účinných látek.

Existuje ovšem i mnoho dalších kopřivových receptů. Listy a nať se perfektně hodí do jarních nádivek, polévek či omáček a jednoduše si lze připravit i kopřivový špenát, který je zdravou přílohou (nejen) k masu. Pokud zkrátka považujete kopřivu pouze za neužitečný plevel, je možná načase své stanovisko přehodnotit. Rostlina je navíc dlouhodobě považována za účinnou léčivku.

Léčivé účinky kopřivy

Obvykle jsou využívány listy a nať rostliny, někdy se ale sbírá rovněž oddenek či květ. Jednotlivé části obsahují mnoho účinných látek, jako je chlorofyl, třísloviny nebo flavonoidy, ale také vitamíny (A, B nebo C), minerály (především hořčík a dále železo či vápník) a organické kyseliny, tedy např. kyselinu mravenčí anebo octovou.

Kopřivový čaj pomáhá s jarní detoxikací, takže čistí celé tělo, ale léčivé účinky této rostliny jsou daleko širší. Pomoci např. dokáže se snižováním hladiny cukru v krvi a působí protizánětlivě. Navíc má mírné močopudné účinky a mnohé obsažené látky jsou řazeny mezi antioxidanty. Vnějšně pak rostlina dokáže pomoci s hojením drobných poranění.

Medvědí česnek: skvělé účinky na lidské zdraví, jak ho využít?

Zajímavosti o kopřivě

  • Nejúčinnější je kopřiva od jara do konce května. Říká se ovšem, že účinky mizí už po květnu, s čímž je třeba počítat.
  • Pokud si připravíte detoxikační čaj z čerstvých listů kopřivy, pijte ho dvakrát denně zhruba po dobu dvou týdnů.
  • Kopřiva nachází uplatnění i v dalších nápojích. Můžete ji např. přidat do zeleného smoothie a existuje rovněž kopřivové pivo, které má sytě zelenou barvu.
  • Tento údajný plevel je využíván rovněž v kosmetickém průmyslu. Vyrábí se z něj třeba přípravky posilující růst vlasů anebo šampony.
  • Toxické látky se neničí pouze varem, ale také sušením. Ani pak vám rostlina nemůže na pokožce způsobit pálení a drobné pupínky.

Pampeliška jako plevel? Nikoli, jde o účinnou léčivku i kvalitní kuchyňskou ingredienci

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*