Mražené potraviny slaví 90 let. Stále jsou ale obestřeny mýty, jež přinášejí rizika

Mražené potraviny (zdroj: vlastní galerie autora)

Mrazák dnes bereme jako naprostou samozřejmost ve většině domácností. Jenže mražené potraviny nyní slaví teprve „devadesátku“.

Vynález umělého mrazení potravin

Konzervaci potravin za pomoci nízkých teplot zná člověk odedávna, a to především v severnějších oblastech. V novodobé lidské historii bylo podniknuto několik pokusů, jak zmrazit potraviny uměle, ale skutečně úspěšným konstruktérem se stal až americký přírodovědec a vynálezce Clarence Birdseye. První uměle zmrazené potraviny se tak objevily na trhu za „velkou louží“ na počátku března 1930, a to konkrétně ve Springfieldu ve státě Massachusetts. Právě nyní tedy slaví 90 let!

Mrazák je jedinečný, ale ne dokonalý vynález

Umělé mražení potravin bylo skutečně revolučním vynálezem, neboť umožňovalo konzervaci po výrazně delší dobu i v teplejších oblastech. Jenže ani mrazák není všemocný. Někteří lidé mají tendenci uchovávat jídlo v tomto zařízení klidně i roky, což je ovšem chyba. Takové vařené maso je vhodné tímto způsobem skladovat maximálně čtyři měsíce a ovoce a zelenina vydrží cca rok. Jídlo se zkrátka v mrazáku nedá konzervovat na věky, protože postupem času ztrácí barvu, chuť i správnou konzistenci.

Ztrácí mražené potraviny i živiny?

Důležitá otázka, která asi napadla nejednoho čtenáře. Pravdou je, že potraviny v mrazáku mohou ztrácet svou nutriční hodnotu. Na druhou stranu to neplatí ani zdaleka vždy. I mrazení je totiž v tomto ohledu efektivní způsob skladování. U ovoce a zeleniny je ale podstatná rychlost a nízká teplota. Pokud tedy chcete tyto suroviny zamrazit, měli byste tak učinit ihned po sklizni a zároveň by teplota měla být třeba i -30 °C, protože v takovém případě se ztráty účinných látek minimalizují.

Zamrazování tepelně neupravených hub prý může být nebezpečné pro zdraví

Mohou být mražené potraviny zdravější?

Panuje i tento názor. Mnoho lidí se totiž domnívá, že mráz spolehlivě zabíjí bakterie. Jenže ve skutečnosti tomu tak není. Mnohé bakterie mají schopnost přežít i ve velmi silných mrazech, a to klidně až do -40 °C. Činnost těchto mikroorganismů sice se snižujícími se teplotami ustává, nicméně po rozmrazení opět narůstá a mohou se dále množit. I 90 let po vynálezu prvního spolehlivého umělého mrazení potravin zkrátka zůstává jediným možným způsobem pro zbavení se bakterií tepelná úprava, což platí především pro živočišné produkty.

Časté chyby při skladování potravin. Možná je také děláte

Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*