Pampeliška jako plevel? Nikoli, jde o účinnou léčivku i kvalitní kuchyňskou ingredienci

Pampeliška lékařská na poli

Do rodu pampeliška patří obrovské množství druhů. U nás je nejznámější pampeliška lékařská. Jak už napovídá její druhový název, nejde pouze o plevel, ale jedná se o účinnou léčivku. Navíc ji lze široce využít rovněž v kuchyni.

Původ pampelišky lékařské

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) má původní domovinu ve Středomoří, ale možná se sem rozšířila ze Střední Asie, což není jisté. V každém případě dnes roste ve všech vegetačních stupních mírného pásma severní polokoule, tzn. v Evropě, Asii i Severní Americe. Postupem času se však rostlina z čeledi hvězdnicovitých rozšířila i do dalších částí světa (např. do Jižní Ameriky a Austrálie). V České republice se přitom jedná o jednu z nejznámějších a nejrozšířenějších bylin.

Pampeliška jako léčivá rostlina

Pampeliška lékařská obsahuje mnoho účinných látek, a to např. inulin, hořčiny, třísloviny, vitamíny (především C, ale také A a B) a minerály jako křemík, draslík či vápník. Rostlina působí močopudně a podporuje tvorbu a vylučování žluči. Kladný vliv má i na záněty močových cest a ledvin, stejně jako na ledvinové kameny. Doporučována je rovněž pro lepší trávení, neboť se osvědčila při žaludečních poruchách, pálení žáhy, překyselení žaludku, zácpě i při nechutenství.

Jak využít pampelišku v kuchyni?

V kuchyni nacházejí uplatnění všechny části pampelišky. Z kořene si lze připravit šťávu, kdy jej svaříte společně s vodou a (třtinovým) cukrem, anebo čaj, který je vhodný při pálení žáhy. Čaj se ovšem dělá rovněž z listů, jež ale obsahují nejvíce účinných látek zasyrova. Mnoho lidí je tedy používá do zeleninových salátů, ačkoli byste jich neměli používat více než jednu hrst denně. Z pampelišky je dokonce využíván i čerstvý květ, z něhož se připravuje pampeliškový sirup, med anebo víno.

Kdy pampelišku sbírat?

Pampeliška lékařská roste v průběhu jarních měsíců. Při sběru záleží na tom, jaké části budete chtít využít. Pokud se rozhodnete pro kořen, sbírat jej lze už od března, nicméně doporučován bývá především podzim, kdy se v něm vyskytuje největší koncentrace tělu prospěšných látek. Květy pakbývá doporučováno sbírat od května do září. Většina lidí ale zřejmě použije listy. Ty byste měli sbírat do června, neboť doba sběru se projevuje na chuti. Později se v nich totiž začíná tvořit hořká šťáva.

Zajímavosti o pampelišce lékařské

  • Pampeliška lékařská je prostoupena mléčnicemi, takže při utrhnutí se objevuje bílá hořká šťáva, která se nazývá latex.
  • Díky této vlastnosti se rostlina lidově nazývá smetánka. V Anglii a ve Francii se jí zase říká dandelion či dent de lion, což znamená „zub lva“, a to podle profilu listů.
  • Ačkoli má pampeliška lékařská pozitivní účinky, pozor by si měli dát lidé s onemocněním ledvin. Vzhledem k tomu, že působí močopudně, dokáže někdy vyvolat nežádoucí činnost tohoto párového orgánu.
  • Kořen pampelišky má širší využití, než jsme uvedli výše. Pokud jej upražíte a rozemelete, můžete si z něj připravit také mouku a dokonce i náhražku kávy.
  • Pampeliška lékařská nenachází uplatnění pouze v lidovém léčitelství a v kuchyni. Jedná se totiž také o důležitou včelařskou rostlinu. Stále ještě věříte, že jde o neužitečný plevel?

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*