Artyčok: Opomíjená zelenina, která je chutná a může vám prospět
Zelenina

Artyčok: Opomíjená zelenina, která je chutná a může vám prospět

Artyčok je zelenina, která je pěstována pro své řapíky. Využít lze ovšem i listy či kořen. Všechny tyto části totiž mohou příznivě účinkovat na naše zdraví. Původ artyčoku Artyčok kardový původně pochází z oblasti Středomoří. Jeho […]

Oregano není jen koření. Pomáhá také s mnoha neduhy
Koření a dochucovadla

Oregano není jen koření. Pomáhá také s mnoha neduhy

Oregano je koření, které se vyrábí z nati dobromysli obecné. Nedodává přitom pouze lepší chuť připravovaným pokrmům, ale má i příznivé účinky na zdraví. Původ dobromysli obecné Dobromysl obecná je rostlina, která původně rostla ve […]

Mahlab: poměrně vzácné koření, které je výtečné ve sladkém pečivu
Koření a dochucovadla

Mahlab: poměrně vzácné koření, které je výtečné ve sladkém pečivu

Mahlab je poměrně vzácné koření, které se používá především v oblasti Středomoří. Jedná se o výtečnou surovinu při přípravě sladkých pokrmů. Původ mahlabu Mahlab patří mezi poměrně atypická koření. Vyrábí se totiž ze semen stromu, který […]

Tymiánový sirup účinně pomáhá (nejen) při kašli. Připravit si ho lze i doma
Recepty

Tymiánový sirup účinně pomáhá (nejen) při kašli. Připravit si ho lze i doma

Tymián je známé kuchyňské koření, které má ale také léčivé účinky. Takový tymiánový sirup může např. pomáhat při kašli, stejně jako při dalších neduzích. Původ tymiánu Tymián obecný je název pro rostlinu z čeledi hluchavkovitých, která […]

Černý kmín je považován za všelék. Navíc má široké uplatnění v kuchyni
Koření a dochucovadla

Černý kmín je považován za všelék. Navíc má široké uplatnění v kuchyni

Černý kmín je označení pro semena rostliny, která se nazývá černucha setá. Jedná se přitom o kuchyňskou ingredienci, jež může pomoci s mnoha neduhy. Původ černuchy seté Černucha setá je rostlina z čeledi pryskyřníkovitých, jejíž původní domovinou […]

Roasted chestnuts.
Semena a ořechy

Jedlé kaštany: podzimní pochoutka plná zdraví prospěšných látek

Jedlé kaštany jsou poměrně opomíjenou pochoutkou. Hlavní sklizeň ovšem probíhá v říjnu, takže nastává ideální období, kdy je můžete v kuchyni vyzkoušet i vy. Původ kaštanovníku setého Kaštanovník setý nebo kaštanovník jedlý je strom z čeledi bukovitých, jehož […]

2-24292660
Obiloviny

Bulgur: zdravá příloha, která se stále častěji používá na místo rýže

Bulgur je potravinou, která se stává v české kuchyni stále využívanější. Jedná se totiž o zdravou přílohu, jíž lze využít např. na místo rýže. Původ bulguru Pšenice patří mezi nejstarší kulturní rostliny vůbec. Člověk ji tedy […]

Středomořská strava po dobu jednoho roku má vliv na zdravější stárnutí
Zprávy a události

Středomořská strava po dobu jednoho roku má vliv na zdravější stárnutí

Středomořská strava je dlouhodobě považována za jednu z nejzdravějších na světě. Nová studie přitom ukazuje, že příznivě ovlivňuje i stárnutí. Co je středomořská strava? Středomořská strava je strava, kterou konzumují národy žijící u Středozemního moře. Jedná […]

Saturejka pomáhá s trávením těžkých jídel a zlepšuje zažívání
Bylinky a rostlinky

Saturejka pomáhá s trávením těžkých jídel a zlepšuje zažívání

Saturejka je rostlinou, z jejíž natě se vyrábí koření. Ačkoli u nás není tolik používané, nejenže provoní připravovaná jídla, ale také pomáhá s jejich trávením. Původ a rozšíření saturejky Saturejce vyhovují teplejší oblasti. Původně rostla především ve […]