Oregano není jen koření. Pomáhá také s mnoha neduhy

Dobromysl obecná, z jejíž natě se vyrábí oregano

Oregano je koření, které se vyrábí z nati dobromysli obecné. Nedodává přitom pouze lepší chuť připravovaným pokrmům, ale má i příznivé účinky na zdraví.

Původ dobromysli obecné

Dobromysl obecná je rostlina, která původně rostla ve Středomoří, ale také v dalších oblastech. Rozšířena totiž byla i ve střední, východní a jihovýchodní Asii. Člověk ji navíc začal sám pěstovat už ve starověku, takže se velmi dávno dostala do dalších částí světa, a to včetně Severní Ameriky. V současné době je přitom poměrně rozšířenou rostlinou i v České republice.

Využití v kuchyni

Oregano je nať dobromysli obecné, která se používá jako koření. Uplatnění přitom nachází zejména v oblasti původního rozšíření. Jedná se typické koření především pro italskou kuchyni, když bývá jednou z ingrediencí pro přípravu pizzy i do salátu Caprese. Všeobecně se přidává do omáček z rajčat či masových náplní do těstovin. Obvykle bývá také součástí provensálského koření.

Italská kuchyně: zdravá, lehká a jednoduchá

Oreganový olej

Z natě dobromysli obecné se připravuje rovněž oreganový olej, který se lisuje za studena. Pořídit si jej můžete v lékárnách a dalších internetových i kamenných obchodech, ale je možné připravit si ho i doma. Stačí vložit čerstvou a rozdrcenou nať do poloviny sklenice, do druhé nalít kvalitní olej (např. slunečnicový či olivový za studena lisovaný), dobře protřepat, nechat stát cca 14 dnů a pak už jen scedit.

Účinky na zdraví

Oregano není pouze koření, protože obsahuje mnoho účinných látek jako např. vitamíny, minerály, silice (především karvakrol), třísloviny anebo hořčiny. Díky tomu se jedná o silný antioxidant, který chrání buňky, ale účinkuje také při kašli a onemocnění průdušek a za zmínku stojí i protizánětlivé a antibakteriální účinky. Navíc působí detoxikačně a kladný vliv má rovněž na trávení a kardiovaskulární soustavu.

Zajímavosti o oreganu

  • Oregano se nepoužívá pouze v italské kuchyni, ale je typické rovněž pro kuchyni řeckou, španělskou a dokonce i mexickou.
  • Toto koření můžete použít v mnoha pokrmech. Hodí se k do polévek, omáček, salátů a doporučováno je rovněž k jehněčímu či telecímu masu, stejně jako k luštěninám.
  • Pokud byste chtěli oregano použít primárně pro léčivé účinky, používejte čerstvou, nikoli sušenou nať dobromysli obecné.
  • Pořídit si oreganový olej není právě nejlevnější, což platí především pro výrobky v bio kvalitě. Přesto byste utracených peněz neměli litovat.
  • Oreganový olej ovšem není vhodný pro nejmenší a používat by ho neměly ani těhotné a kojící ženy.

Bazalka: nejpoužívanější bylinka v mnoha kuchyních

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*