Italská kuchyně: zdravá, lehká a jednoduchá

Neapolská pizza

Italská kuchyně je oblíbená po celém světě. Místní těstoviny, pizzy, omáčky, sýry, sladké pokrmy, vína i káva jsou ostatně známé daleko za hranicemi země rozkládající se na Apeninském poloostrově.

Historie italské kuchyně

Italská kuchyně je světoznámá, sama je ale výsledkem prolínání různých kultur. Ve starověku se nejprve jednalo o vliv Etrusků a Řeků, s expanzí Římské říše se pak dostala do kontaktu i s kuchyní židovskou a arabskou. Ve středověku byli proslulí italští námořníci (Kryštof Kolumbus se mimochodem narodil v Janově), takže kuchyně na Apeninském poloostrově vstřebávala další a další vlivy. Aktuálně je tedy velmi pestrá, ačkoli její základ tvoří několik světoznámých jídel.

Typické pokrmy italské kuchyně

Základem italské kuchyně jsou nepochybně těstoviny, kterých zde existuje na 400 různých druhů. Jmenujeme tedy alespoň několik nejznámějších, jež jsou pověstné i u nás. Jedná se např. o spaghetti, gnocchi, ravioly, lasagne, makaróny anebo tagliatelle. Místní těstoviny jsou navíc velmi kvalitní.

K těstovinám si Italové dávají různé omáčky (např. Boloňskou), stejně jako maso. Nejoblíbenější je telecí a kuřecí, ale také ryby (pražma) a další plody moře (ústřice, langusty, sépie či chobotnice). Nepostradatelnou součástí italské kuchyně je i zelenina, která bývá vařena na mnoho způsobů.

Opomenout však nesmíme ani pizzu, což je asi celosvětově nejznámější italský pokrm, což platí i u nás. Nejoblíbenější je přitom Margherita, kterou tvoří rajčata, bazalka a mozzarella. Právě sýry jsou také nedílnou součástí italské kuchyně (kromě mozzarelly se jedná třeba o parmazán či gorgonzolu).

Italové si potrpí i na sladké laskominy. Po celém Apeninském poloostrově můžete kupříkladu ochutnat gelato (pravá italská zmrzlina) a mezi oblíbené dezerty patří i u nás velmi známé tiramisu, které je ve své originální podobě poměrně netradiční. Obsahuje totiž syrová vejce a sýr mascarpone.

Zaměříme-li se ještě na typické italské nápoje, zmínit musím především vína, která jsou opět slavná i daleko za hranicemi. Nejznámější odrůdou Itálie je přitom Sangiovese. Z nealkoholických nápojů jmenujme různé druhy kávy, a to především espresso, cappuccino a latté.

Italská kuchyně a zdraví

Středomořská kuchyně je všeobecně považována za zdravou, což tedy platí i pro kuchyni italskou. Jejím základem jsou kvalitní a čerstvé suroviny a celkově je poměrně lehká. Ostatně mnoho pokrmů jako rajčata, olivový olej, ryby, mořské plody nebo bylinky nelze považovat za nezdravé. Ačkoli si Italové rádi dají i salám či uzeniny, přeci jen zde takové potraviny nepřevažují. Srovnáme-li tedy tradiční italskou kuchyni s českou, slovenskou, ale také německou kuchyní, je výrazně zdravější.

Zajímavosti o italské kuchyni

  • Ačkoli lze mnoho pokrmů ochutnat po celé Itálii, kuchyně se liší region od regionu. Budete-li tedy pobývat na severu, pochutnáte si jinak než na jihu.
  • K Itálii patří i rozličné ostrovy ve Středozemním moři. Nejznámější je Sicílie. Ačkoli se místní kuchyně od té italské v mnoha ohledech neliší, zachovává si i svůj regionální charakter.
  • Těstoviny jsou sice považovány za typicky italské jídlo, vynalezeny zde ale zřejmě nebyly. Dříve se vyráběly např. v Číně (ovšem z rýže), ačkoli je do Itálie spíše přivezli Arabové někdy během 8. či 9. století.
  • Zaměříme-li se ještě jednou na italské pizzy, kromě Margherity, jež se jmenuje podle královny Markéty Savojské, jsou oblíbené rovněž capricciosa nebo quattro formaggi.
  • Součástí italské kuchyně jsou i pokrmy, které jsou pizze podobné. Jedná se např. o populární chlebový produkt zvaný focaccia.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*