Haggis: tradiční skotská pochoutka, u které je lepší neznat složení

Haggis je skotské národní jídlo, které si místní připravují především o svátcích. Pokud byste na něj někde narazili a chtěli jej ochutnat, raději nepátrejte po složení ani postupu přípravy.

Dějiny haggis

O původu haggis se toho moc neví. Jde prostě o pokrm, který vznikl ve Skotsku v průběhu let. Obyvatelé této severoevropské země si jej připravovali na delší cesty. Skotští nevolníci přitom museli pánovi odvádět maso z chovaných ovcí a sami zužitkovávali především zbytek, tedy vnitřnosti. Dnes se v každém případě jedná o skotské národní jídlo, které je nedílnou součástí místních nejvýznamnějších svátků.

Kde haggis ochutnat?

Haggis v České republice asi mnoho lidí nedělá a většina Čechů jej ani neochutnala. Přesto si jej můžete dát i v našich luzích a hájích, ale v nabídce ho má zřejmě jen několik skotských restaurací. Jinak ho neseženete ani v obchodech. Doporučujeme vám jej ochutnat v případě návštěvy Skotska, kde se ovšem častěji objevuje na jídelních lístcích restaurací, jež jsou orientované na turisty než na stolech místních obyvatel.

Jaké suroviny haggis obsahuje?

Když ochutnáte haggis bez toho, abyste znali složení a postup přípravy, může vám zachutnat. Mnoho lidí se ovšem skotskému národnímu pokrmu vyhýbá právě z těchto dvou důvodů. Haggis tvoří ovčí srdce, játra a plíce, stejně jako ovčí lůj, cibule, sůl, koření, ovesné vločky a ječná krupice. Že to nezní příliš lákavě? A to ještě nevíte, že se tyto suroviny hodinu vaří v ovčím žaludku!

Haggis z hlediska zdraví

Skotská kuchyně obecně není považována za příliš zdravou, k čemuž přispívá i haggis. Zvířecí vnitřnosti sice obsahují bílkoviny, vitamíny a minerály, zároveň jsou ale zdrojem „zlého“ LDL cholesterolu. Pokud se navíc vaří lůj při příliš nízkých teplotách, bývá těžko stravitelný. Na druhou stranu haggis jednou za čas nemůže uškodit a většina Čechů si jej asi vícekrát v životě nedá.

Zajímavosti o haggis

  • Haggis se ve Skotsku připravuje při dvou nejznámějších svátcích, a to při Burn’s Supper (25. ledna) a svátku sv. Ondřeje (30. listopadu).
  • Haggis se dnes ovšem ve Skotsku dělá především v restauracích či obchodech zaměřených na turisty. Samotní Skotové si nejčastěji vaří mleté hovězí maso s bramborovou kaší.
  • Právě bramborová kaše či šťouchané brambory se k haggis nejčastěji podávají jako přílohy. Používá se ale také kaše z tuřínu, která se někdy přelévá krémovou whisky omáčkou.
  • Mnozí lidé haggis nikdy neochutnají, protože jim složení a příprava prostě nesedí. Ti, co jej zkusili, ale říkají, že má dobrou, ovšem poněkud zvláštní chuť. Není divu…
  • Haggis se dostal i do seriálu Simpsonovi, kde se jej vždy pokouší (neúspěšně) udat školník Willy, který pochází právě ze Skotska.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*