Pule je nejdražší sýr světa. Za kilogram zaplatíte až 1 000 euro

Zdroj: Shutterstock

Pule je oslí sýr ze Srbska, který mnoho Čechů neochutnalo, což platí i pro mnohé milovníky těchto produktů. Je totiž poněkud nedostupný a drahý.

Původ sýra pule

Pule je sýr, který se vyrábí pouze v přírodní rezervaci Zasavica, která se nachází 70 km západně od Bělehradu. V této oblasti se jedná o důležitý mléčný výrobek, který si místní obyvatelé dopřávají už po staletí. Zde se na tom rozhodně nic měnit nebude, ale otázkou je, kolik lidí jej ochutnalo mimo Zasavici. Zřejmě jich mnoho na světě nebude, protože cena se pohybuje kolem 1 000 eur za kg!

Kde si pule pořídit?

Tento oslí sýr se dá koupit pouze v Srbsku a nikde jinde na světě ho neseženete. Pokud tedy nevíte, co s penězi, a chtěli byste mléčný produkt ze Zasavice ochutnat, hledat v regálech českých obchodů ani nezkoušejte. Dokonce ho neseženete ani v žádných e-shopech. Jedinou možností je tedy vyrazit do Srbska. Výhodou je alespoň skutečnost, že pro české milovníky sýrů není tato země tak vzdálená.

Proč je oslí sýr ze Zasavice tak drahý?

Pule je vyrobený z 60 % z mléka balkánských oslů a zbylých 40 % tvoří kozí mléko. Za vysokou cenu ale může náročnost zpracování. Oslice totiž není možné dojit mechanicky, ale pouze ručně (navíc třikrát denně), takže je nutné zaplatit pracovníky. Navíc na 1 kg sýra je třeba 25 litrů mléka. Oslice přitom denně dává pouze 1,5 litru mléka, zatímco kráva zvládne 40× tolik.

Jeden z nejzdravějších sýrů

Pule je velmi drahý produkt, zároveň ale patří ke zdravějším mléčným výrobkům, a to samozřejmě díky obsahu účinných látek. Zajímavá je už skutečnost, že se oslí mléko svým nutričním složením dosti podobá mateřskému mléku člověka, což se o kravském mléku rozhodně říci nedá. Navíc obsahuje až 60× více vitamínu C, který v těle plní mnoho důležitých funkcí.

Mozzarella patří mezi zdravější sýry, v ČR však nepatří k nejoblíbenějším

Zajímavosti o pule

  • Pokud budete pobývat v Srbsku a budete chtít tento produkt ochutnat, ptejte se na magareći sir, tedy oslí sýr. Místní budou okamžitě vědět.
  • Kde ale konkrétně tento mléčný produkt nakoupit? Především v lokálních prodejnách poblíž Zasavice.
  • Za 1 kg pule zaplatíte necelých 25 000 Kč, což je cena, za níž si např. pořídit poměrně slušný herní počítač, anebo kvalitní televizi.
  • Problémem je, že jej nemusíte sehnat ani v Srbsku. V roce 2012 např. srbský tenista Novak Djokovič koupil jeho celou roční produkci, a to do svého řetězce restaurací.
  • Pokud by vás zajímalo, jak pule vlastně chutná, tak je podobný španělskému ovčímu sýru Manchengo. Ten sice mnoho Čechů rovněž neochutnalo, ale je u nás dostupný.

Autor: redakce

Blue Stilton: „král sýrů“ pochází z britských ostrovů

Přidat na Seznam.cz