Surströmming je možná nejvíce zapáchající jídlo světa

Surströmming se často konzumuje s bramborami, cibulí a zakysanou smetanou (zdroj: samphotostock.cz)

Surströmming je fermentovaný sleď, který je oblíbený především ve Švédsku. Pro každého ale rozhodně není, a to především díky intenzivní „vůni“.

Původ surströmmingu

Surströmming je tradičním švédským pokrmem, který v dřívějších dobách konzumovali chudí obyvatelé severské země. Jeho původ lze přitom vysledovat do 16. století. Toto jídlo se vyrábělo ze sleďů obecných, což jsou nejhojněji se vyskytující ryby na Zemi. Nakládaly se přitom do slaného nálevu, ve kterém docházelo ke zkvašení. Tento postup se s jistými obměnami provádí dodnes.

Kde surströmming ochutnat?

Surströmming je pokrm, jež nejprve nezaujme chutí, ale už po otevření plechovky opravdu intenzivním zápachem. Ani ve své domovině jej nesnese ani zdaleka každý a pro většinu Čechů bude zřejmě nesnesitelný. Pokud jste ale odvážní a chtěli byste tuto „voňavou pochoutku“ vyzkoušet, máte možnost. V nabídce ji totiž mají obchody, jež se specializují na skandinávské potraviny.

Proč takový zápach?

Zatímco sleď obecný (herynek) je hojně se vyskytující rybou, v dřívějších dobách byla problémem vysoká cena soli. Proto se ryby nakládaly do slabších slaných nálevů, což mělo za následek, že nadále kvasily. Právě to stálo za tvorbou silně zapáchajících složek, ať už různých kyselin anebo sirovodíku, díky němuž může pokrm vůní někomu připomínat shnilá vejce. Dnes už je sice sůl finančně dostupná, nicméně tradice je tradice.

Hákarl: žraločí maso, které nedokázal pozřít ani Gordon Ramsay

Zkvašení sledi a zdraví

Ryby jsou obecně považovány za zdroj účinných látek, jako jsou omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Mohlo by se tedy zdát, že surströmming je zdravým pokrmem, byť poněkud zapáchajícím. Jenže např. Evropská unie v minulosti tvrdila, že se jedná o toxické jídlo a dokonce mu hrozila zákazem. Ačkoli Švédové nakonec získali výjimku a zřejmě byste museli zkonzumovat velké množství zkvašených herynků, aby to mohlo mít nějaké neblahé důsledky, určitá rizika existují.

Zajímavosti o surströmmingu

  • Ačkoli surströmming nechutná ani zdaleka všem Švédům, ročně se v této skandinávské zemi prodají statisíce plechovek.
  • Říká se, že konzumaci zkvašených sleďů zakazují některé nájemní smlouvy a dokonce jejich převoz zakázaly letecké společnosti jako např. British Airways.
  • I přes dosti nelibou vůni je ovšem tento pokrm na jídelníčku některých vybraných stockholmských restaurací.
  • Surströmming se většinou konzumuje s bramborami a cibulí, zakysanou smetanou, případně na chlebu s máslem.
  • Ve Švédsku se za umění nepovažuje ani tak sníst obsah plechovky, ale už její otevření. Bývá totiž dosti natlakovaná. Někteří lidé ji např. otevírají pod vodou, což eliminuje první „náraz“ silného odéru.

Vieux Boulogne drží jeden primát. Zřejmě jde o nejvíce zapáchající sýr na světě

Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*