Vieux Boulogne drží jeden primát. Zřejmě jde o nejvíce zapáchající sýr na světě

sýr Vieux Boulogne

Vieux Boulogne je polotvrdý sýr z kravského mléka, o kterém asi většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto drží jeden primát – dle všeho se jedná o nejsmradivější sýr světa! 

Původ Vieux Boulogne

Vieux Boulogne je nepasterizovaný sýr, který se vyrábí v normandském departmentu Pas-de-Calais, a to především ve městě Boulogne-sur-Mer. Pochází tedy z Francie. Tento sýr, který má asi 11 cm v průměru a je 4 cm vysoký, vznikl teprve v roce 1982. Už za pár desítek let mu bylo uděleno zajímavé ocenění – zřejmě se totiž jedná o nejsmradivější sýr na světě.

Jaký sýr nejvíce zapáchá?

V roce 2004 se výzkumník Stephen White z univerzity Cranfield na britských ostrovech rozhodl, že rozlouskne záhadu, starou jako lidstvo samo – který sýr páchne ze všech nejvíce? White a jeho výzkumný tým použil elektronický nos a zároveň 19 „čichačů“ a zjistil, že nejsmradivějším sýrem na světě je právě Vieux Boulogne. Proč ale právě tento mléčné výrobek tak páchne?

Za zápach Vieux Boulogne může mořská voda a pivo

Jak už jsme zmínili Vieux Boulogne pochází z Boulogne-sur-Mer, což je přístavní město ležící u Atlantského oceánu. Právě slaná voda omývající pastviny krav, z jejichž mléka se tento sýr vyrábí, dodává Vieux Boulogne specifickou chuť. Jenže za pozici „největšího smraďocha“ může pivo! Tím se totiž potírá a příslušné bakterie reagující s enzymy sýra mohou za ono výrazné aroma.

Vieux Boulogne a zdraví

Není sýr jako sýr. Ačkoli jsou tyto mléčné výrobky všeobecně silně zakyselující, některé jsou zdravější než jiné. Tvrdé a polotvrdé sýry lze zařadit do první skupiny. Na druhou stranu obvykle obsahují větší množství tuku a bývají rovněž hodně slané. Pokud tedy máte k Vieux Boulogne přístup, neměli byste jej konzumovat příliš často. Jednou za čas si jej ovšem dát můžete.

Zajímavosti o Vieux Boulogne

  • Pokud chcete zjistit, jak Vieux Boulogne skutečně zapáchá, zřejmě máte smůlu. V ČR jej totiž jen tak neseženete. Budete-li však na dovolené ve Francii, můžete to vyzkoušet.
  • Existuje spousta lidí, která nedá na Vieux Boulogne dopustit. Naopak jeho odpůrci tvrdí, že zapáchá jako měsíc nemyté nohy.
  • Ačkoli má Vieux Boulogne silné aroma, říká se, že je uvnitř jemný a velmi dobrý. Jestliže tedy překonáte prvotní odpor, budete mít zajímavý gurmánský zážitek.
  • Vieux Boulogne neochutnáte v řadě francouzských restaurací. Vzhledem k silnému zápachu jej totiž mnohé z nich vyřadily z nabídky.
  • Výše zmíněný test zjistil, že obecně jsou nejvíce zapáchající ty sýry, které byly při zrání potřeny pivem či brandy.
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*