Karob: zdravější alternativa kakaa (nejen) při přípravě vánočního cukroví

Karob

Pokud chcete letos na Vánoce spojit příjemné užitečným, nahraďte při přípravě cukroví kakao karobem. Chuťově totiž rozdíl nepoznáte, ale vánoční svátky prožijete zdravěji.  

Odkud karob pochází?

Karob, kterému se říká rovněž svatojánský chléb, je plodem rostliny zvané rohovník obecný. Za jeho původní domovinu je považováno buď východní Středomoří, anebo Arabský poloostrov. Rohovník se v každém případě postupem času rozšířil i do dalších oblastí planety Země a dnes se pěstuje na všech světadílech vyjma Antarktidy. I to svědčí o popularitě karobu.

Kde si karob pořídit?

V České republice karob rozhodně nepatří k nejznámějším plodinám. Jenže to se postupem času pomalu mění. Vzhledem k jeho uplatnění v kuchyni i kladnému vlivu na lidské zdraví (viz níže), se začíná dostávat do obecného povědomí. Karob už si tedy nemusíte kupovat pouze v obchodech se zdravou výživou, ale seženete jej i v některých supermarketech.

Karob v kuchyni

Plody rohovníku obecného mají nasládlou chuť, přičemž chutnají čokoládově. V kuchyni je tedy můžete použít jako náhražku kakaa či čokolády, protože neobsahují kofein, jehož častý příjem není právě nejzdravější. Karob se dá přitom koupit ve formě prášku. V nepražené formě je ovšem jeho chuť poměrně nevýrazná. Proto bývá spíše doporučován pražený karob. Právě ten přitom můžete letos na Vánoce použít při pečení cukroví, když jím stačí nahradit v receptech kakao v poměru 1:1.

Vliv karobu na zdraví

Nejenže karob neobsahuje kofein, ale zároveň je zajímavým zdrojem stopových minerálů a dalších účinných látek. Plody rohovníku obecného navíc obsahují méně tuku a více cukru než kakao, takže jsou méně kalorické a zároveň se nemusejí uměle přislazovat. Karob působí kladně na trávení a zvýšenou hladinu cholesterolu. Navíc nezpůsobuje tzv. biologický dluh ani další negativní účinky, které jsou spojeny s příjmem kofeinu.

Zajímavosti o karobu

  • Ačkoli byste při pečení vánočního cukroví měli kakao nahradit karobem 1:1, nepoužívejte tolik cukru. Jak už jsme zmínili, karob je přirozeně sladší.
  • Při pečení cukroví se nemusíte obávat, že rodině nebude chutnat. Karob se totiž skutečně od kakaa chuťově příliš neliší.
  • Z plodů rohovníku se izoluje karobová guma neboli karubin. Ten patří mezi „éčka“ (E410), ale jeho škodlivost je naprosto nulová.
  • Výše zmíněný název svatojánský chléb vznikl z pověsti, že díky plodům rohovníku přežil na poušti Jan Křtitel, který údajně pokřtil i Ježíše Krista.
  • Karob bývá doporučován i ke zlepšení elasticity pokožky. Pokud vám tedy z přípravy cukroví nějaký zbude, smíchejte jej s olivovým olejem a připravíte si výživnou pleťovou masku.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*