Korejská kuchyně je tvořena pestrobarevnými pokrmy fantastické chuti

Polévka kmčchi-jjigea

V ČR je asijská kuchyně čím dál populárnější. Ačkoli jsou však v popředí zájmu země jako Indie, Thajsko či Japonsko, velmi zajímavá je rovněž kuchyně Korejského poloostrova.

Historie korejské kuchyně

Označení „korejská kuchyně“ se používá pro kuchyni Korejského poloostrova, na kterém se rozkládá Jižní (Korejská republika) a Severní Korea (KLDR). Vliv na místní stravování mají staré kočovné tradice, stejně jako gurmánské preference okolních států, a to zejména Japonska či Číny. Na kuchyni KLDR, která se v roce 1945 stala součástí komunistického bloku a dnes je uzavřena před světem, měla ovšem menší vliv globalizace.

Typické pokrmy korejské kuchyně

Základem korejské kuchyně jsou obiloviny a produkty z nich – rýže, nudle či kaše. Dále ji tvoří maso, ryby a mořské plody a důležitá je rovněž čerstvá zelenina. Korejci milují sójovou omáčku a pastu, stejně jako chilli pastu. Typickým znakem je i řada příloh, jež zaručují velkou pestrost chutí.

Ke korejské kuchyni nedílně patří polévky, z nichž lze jmenovat např. kimčchi-jjigea. Právě kimčchi bývá podáváno jako příloha takřka ke každému pokrmu. Jedná se o korejské národní jídlo, které tvoří pikantní křupavý salát, jenž se vyrábí z nakládané a fermentované zeleniny a dalších surovin.

Dalším typickým pokrmem korejské kuchyně je kimbap, což je místní varianta japonského suši. Milovníky tohoto jídla přitom zaujme, že bývá daleko pestřejší. Korejci mají rádi rovněž bibimap, tedy rýžovou směs se zeleninou, houbami, hovězím masem, chilli pastou a vaječným žloutkem.

Na korejském poloostrově jsou samozřejmě oblíbená rovněž sladká jídla. Nejoblíbenějším místním dezertem je kupříkladu ttok, což jsou koláčky, jejichž základem je mletá rýžová mouka. K ní se přidávají různé suroviny (fazole, med, mléčný likér, ořechy), takže existují v mnoha druzích.

Co se týče nealkoholických nápojů, Korejci pijí čaje, rýžové a bylinné nápoje, punče či fermentované šťávy. Především v Jižní Koreji je nejpopulárnějším alkoholickým nápojem sodžu, jež se vyrábí z rýže či ječmene, chuťově se částečně podobá vodce a obsahuje kolem 20 % alkoholu.

Korejská kuchyně a zdraví

Korejská kuchyně je velmi pestrá, navíc založená na přirozených potravinách, neboť si zakládá na harmonii s přírodou. V tomto ohledu ji lze tedy označit za zdravou. Na druhou stranu vlivem globalizace, která se projevuje především v Jižní Koreji, vyrostlo i zde mnoho fastfoodů.

Zajímavosti o korejské kuchyni

  • V Koreji je jídlo dlouhodobě považováno za základ psychického i fyzického zdraví, což začíná postupně objevovat i západní svět.
  • Není divu, že na rozdíl od ČR se na Korejském poloostrově vždy kladl důraz nejen na výtečnou chuť, ale roli vždy hrálo také zdraví.
  • Korejské pokrmy jsou ovšem lahodou rovněž pro oko. Řada pokrmů různých barev totiž vytváří krásnou pestrobarevnou mozaiku.
  • Ačkoli se v Koreji jí i lžící, tradičně se používají hůlky. Na rozdíl od Číny či Japonsko jsou nicméně kovové, a ne ze dřeva.
  • V Koreji se vyrábí také pivo, které je připravováno z rýže. Oproti našemu přitom bývá sladší.
Přidat na Seznam.cz