Zdravé vánoční cukroví. Suroviny pro jeho výrobu lze snadno sehnat

Karob

Vánoce jsou svátky, které mnoho lidí miluje, na druhou stranu se také jedná o období nezdravého mlsání. Pokud si ale např. rádi pochutnáte na cukroví, můžete si jej připravit ze zdravých ingrediencí.

Co použít na místo cukru?

Klasický bílý cukr rozhodně nepatří k nejzdravějším surovinám, neboť byl průmyslově upraven. O moc zdravější ovšem není ani třtinový cukr. Naštěstí existují různá kvalitní sladidla. Můžete např. použít melasu, což je zbytek po vykrystalizování cukrové řepy či třtiny. K dispozici ovšem máte ještě zdravější sladidla. Při přípravě vánočního cukroví můžete použít např. agávový či javorový sirup, případně kokosový cukr nebo stévii sladkou, která je až 300× sladší než cukr, aniž by jej obsahovala. Můžete si ji přitom pořídit v tabletách anebo v prášku.

Letos vsaďte na zdravou mouku

Při výrobě rozličných vánočních dobrot se samozřejmě neobejdete bez mouky. Jenže ta klasická je obvykle vyrobena z průmyslově upravených zrn, takže není tak výživná a především pšeničná mouka obsahuje hodně lepku, který může být problematický. V současné době si je ovšem možné pořídit mouky v mnoha kvalitních alternativách. K dispozici máte např. kokosovou mouku, stejně jako moukou pohankovou, jáhelnou či ovesnou. A samozřejmě nic nezkazíte, pokud se zaměříte na bio produkty, které pocházejí z ekologického zemědělství.

K pečení použijte kvalitní oleje

Vánoční cukroví si s největší pravděpodobností neupečete bez oleje. Jenže levné rostlinné tuky nejsou právě nejzdravější, navíc se poměrně snadno přepalují, což vede ke vzniku trans-mastných kyselin, které pro náš organismus nejsou bezpečné. Jenže i v této oblasti si dnes můžete pořídit spoustu alternativ. Nejen obchody se zdravou výživou prodávají kokosový olej, který ovšem může být problematický, lepší je proto vsadit na bio slunečnicový olej, případně olej sezamový či některé druhy olivového oleje. Každopádně platí, že ne všechny zdravé oleje se hodí k pečení a smažení.

Využijte i další zdravé suroviny

Používáte-li při výrobě cukroví kakao, vězte, že kakaové boby obsahují kofein, i když v menším množství. Lepší je tedy použít karob (nepražený či chuťově výraznější pražený), který je vyráběn z plodů rohovníku obecného.  Na místo běžné smetany lze použít alternativu z kešu a pořídit si lze i bio džemy. Kromě ořechů doporučujeme využít i zdravá semínka. Chcete-li se např. vyhnout vejcím jako pojivu, můžete vsadit na lněné semínko, což je mimochodem jeden z nejlepších rostlinných zdrojů omega-3 nenasycených mastných kyselin, které se jinak v rostlinách vyskytují vzácně.

Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*