Javorový sirup – výrazně zdravější sladidlo než cukr

Javorový sirup je skvělý na lívance

Javorový sirup patří společně s agávovým sirupem a stévií sladkou ke sladidlům, která stále častěji nahrazují cukr. Jsou totiž výrazně zdravější a navíc pokrmům mohou dodat zajímavou chuť.

Historie javorového sirupu

Javorový sirup patří mezi produkty, se kterými se Evropané setkali až v souvislosti se svou expanzivní politikou. Američtí indiáni totiž využívali mízu z javorů už dávno předtím, než Kryštof Kolumbus doplul na tento dvojkontinent. Postupně se stal pro kolonisty hlavním sladidlem, což platilo až do 18. století, kdy se v Severní Americe začal stále více prosazovat třtinový cukr z Karibiku. Cukr se také postupně stal nejdůležitějším sladidlem a javorový sirup se začal používat spíše jako občasné dochucovadlo.

Jak si pořídit pravý javorový sirup?

Javorový sirup si dnes můžete pořídit nejen v prodejnách se zdravou výživou, ale najdete ho i v mnoha „klasických“ obchodech. Ovšem pozor! Pokud chcete ochutnat pravý javorový sirup, musíte se při výběru podívat na etiketu. Vždy by měla nést označení „100% javorový sirup“. Pokud tomu tak není, podívejte se na složení. V České republice lze totiž narazit i na výrobky, které obsahují výrazně levnější kukuřičný sirup a chemické látky. Takové produkty samozřejmě nemají s javorovým sirupem mnoho společného.

Javorový sirup v kuchyni

Javorový sirup byl sice postupně vytlačen cukrem, v současné době se ale zase začíná vracet na výsluní. Jedná se totiž o zdravější sladidlo. Využít ho přitom lze prakticky kdekoli. Můžete si s ním osladit čaje nebo kávu, ale hodí se i při přípravě mnoha sladkých pokrmů. Uplatnění např. nachází v koláčích, dezertech a velmi vhodný je i na lívance. Zde se ale jeho využití nevyčerpává. Pokud např. budete péct maso, můžete ho javorovým sirupem před strčením do trouby potřít.

Javorový sirup a zdraví

Ačkoli javorový sirup obsahuje více kalorií než cukr, jeho nutriční hodnota je vyšší. Obsahuje totiž nejen sacharózu, fruktózu a glukózu, ale také organické kyseliny, aminokyseliny, minerální látky (draslík, vápník, zinek či mangan) anebo vitamíny ze skupiny B-komplex. Díky tomu je skvělým antioxidantem a pomáhá chránit kardiovaskulární systém, když např. působí preventivně proti ateroskleróze (kornatění tepen). Na druhou stranu se stále jedná o sladidlo, takže byste to s jeho používáním neměli přehánět.

Zajímavosti o javorovém sirupu

  • Sirup se vyrábí tak, že se do dospělých stromů navrtá otvor, jímž míza vytéká ven. Na jeden litr sirupu je přitom potřeba až 40 litrů mízy. Ta obsahuje 97 % vody a teprve odpařováním vzniká sirup.
  • Javor cukrový (Acer saccharum) se může dožívat až 250 let. Mízu ovšem produkuje pouze v určitém období života, a to mezi a 80. rokem.
  • V současné době je hlavním dodavateem javorového sirupu Kanada, která vyrábí 80 % světové produkce. Jinak se produkuje také v USA a méně i ve východní Asii.
  • Pokud chcete, aby vaše děti mlsaly zdravěji, můžete jim pořídit javorové bonbóny anebo lízátka. Na druhou stranu by si je neměly dopřávat úplně každý den.
  • Abyste měli jistotu, že se skutečně jedná o pravý javorový sirup, kupujte produkty z Kanady.
Přidat na Seznam.cz