Hroznové víno – velmi zdravé ovoce, které patří mezi nejčastěji pěstované ovoce světa

Hroznové víno patří mezi nejčastěji pěstované ovoce světa. Ačkoli se používá především k výrobě alkoholických nápojů, zdraví prospěšné je především v syrovém stavu.

Původ a rozšíření révy vinné

Vinná réva začala být pěstována z divokých forem, a to zřejmě v Přední Asii. Ve starověkém světě tak už bylo vinařství velmi rozšířené v Egyptě, orientálních říších, stejně jako v jižní Evropě. Víno bylo na starém kontinentě známé i v následujících obdobích. Na našem území ho pěstovali již Keltové. Víno ale nebylo neznámé ani Slovanům, přičemž vinařství mělo v Čechách silnou tradici už od 9. století.

Jednotlivé odrůdy vína

Réva vinná patří mezi nejstarší kulturní plodiny světa, neboť se pěstovala už před 8 000 lety v Mezopotámii a zřejmě i v Zakavkazsku. V té době už ostatně lidé znali technologii kvašení. Botanici se zatím nemohou shodnout, zda byla réva vinná vyšlechtěna z divoké révy vinné lesní, anebo se tak stalo z druhů, které již vyhynuly. Dnes je v každém případě pěstováno mnoho druhů, a to i v ČR. Mezi nejznámější patří Chardonnay, Pálava, Ryzlink, Tramín, Rulandské či Veltlínské víno.

Hroznové víno v kuchyni

Bílé i červené hroznové víno lze konzumovat v syrovém stavu, a to i při sedmi- až desetidenních odtučňovacích kůrách, při nichž tvoří základní ingredienci. Hroznové víno může být i součástí ovocných salátů, případně jej můžete použít do smoothie, když stačí smíchat a rozmixovat jednotlivé druhy ovoce a přidat můžete i ořechy či semínka. V kuchyni naleznete jistě využití i pro vinný ocet, kterým lze dochutit třeba saláty, případně pro zkvašené víno, jež nachází uplatnění při vaření.

Hroznové víno a zdraví

Hroznové víno není vhodné pouze při redukčních dietách. Bobule obsahují mnoho účinných látek, jako jsou vitamíny (především B, ale také A, C a E) a minerály (železo, vápník, draslík, mangan či hořčík), případně flavonoidy a makronutrienty. Proto mají také antioxidační vlastnosti, takže chrání organismu proti volným radikálům. Zároveň příznivě ovlivňuje funkčnost kardiovaskulárního systému a působí diureticky (močopudně), takže chrání ledviny a močový měchýř.

Zajímavosti o hroznovém vínu

  • Ačkoli se panovník Karel IV. zasadil o rozšíření pěstování vinné révy v českých zemích, její pěstování na naše území v žádném případě nepřinesl. Pěstovala se zde o mnoho staletí dříve.
  • Rovněž se traduje, že především červené hroznové víno pozitivně působí na krvinky. Ve skutečnosti je však v tomto ohledu účinnější bílé hroznové víno.
  • Kladný vliv na zdraví bývá přisuzovány i zkvašenému vínu. Na druhou stranu je doporučována jen jedna sklenička denně.
  • Víno, zejména to kvalitní, je považováno za nápoj bohů, stále se ale jedná o nápoj alkoholický, takže to s jeho konzumací rozhodně nepřehánějte.
  • Starověcí Řekové měli víno skutečně spojeno s bohy. Jednalo se prý o dar boha Dionýsa a slavnosti s ním spojené (např. bakchanálie) se bez toho nápoje neobešly.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*