Shakshuka: Zdravé a rychlé jídlo z jedné pánve, kterým pohostíte i větší počet lidí
Světové pokrmy

Shakshuka: Zdravé a rychlé jídlo z jedné pánve, kterým pohostíte i větší počet lidí

Shakshuka – ne, opravdu se nejedná o žádné zaklínadlo či jazykolam. Je to pokrm, který se zajisté dostane do vašich oblíbených receptů, jelikož je vegetariánský, bezlepkový, zdravý, chutný a rychle se připravuje. Možná jste již […]

Musaka
Světové pokrmy

Musaka: zdravý pokrm, který si lze připravit i s vejcem či kozím sýrem

Musaka patří mezi pokrmy, které jsou u nás spojovány především s řeckou kuchyní. Existují ale i mnohé další varianty z jiných oblastí. Původ musaky Musaka je tradičním zapékaným pokrmem, který se připravuje především v oblasti Balkánu a Blízkého […]

Tureckou kuchyni netvoří pouze kebab. V Anatolii lze ochutnat i mnohé další dobroty
Světové kuchyně

Tureckou kuchyni netvoří pouze kebab. V Anatolii lze ochutnat i mnohé další dobroty

Pro české turisty je Turecko oblíbenou destinací, neboť se jedná o nepříliš vzdálenou, ale poměrně exotickou zemi na hranicích Evropy a Asie. Co zde ale během dovolené vlastně ochutnat? Historie turecké kuchyně Na podobu současné […]

Falafel: zdravý pokrm z Blízkého východu
Světové pokrmy

Falafel: zdravý pokrm z Blízkého východu

Ač byl ještě před několika lety falafel v ČR poměrně neznámým pokrmem, v současné době už vstoupil do obecného povědomí, a to především díky rozšíření tzv. „kebabáren“. Původ falafelu není jistý Ačkoli se někdy uvádí, že falafel […]

Egyptská kuchyně je zdravá a plná zajímavě kořeněných jídel
Světové kuchyně

Egyptská kuchyně je zdravá a plná zajímavě kořeněných jídel

Egypt patří mezi oblíbené destinace českých turistů, které láká i místní kuchyně, neboť je rozmanitá a plná chutí a vůní. Nabízí přitom zajímavé kombinace masa a zeleniny, jež jsou navíc perfektně kořeněné. Historie egyptské kuchyně […]

Hroznové víno - velmi zdravé ovoce, které patří mezi nejčastěji pěstované ovoce světa
Ovoce

Hroznové víno – velmi zdravé ovoce, které patří mezi nejčastěji pěstované ovoce světa

Hroznové víno patří mezi nejčastěji pěstované ovoce světa. Ačkoli se používá především k výrobě alkoholických nápojů, zdraví prospěšné je především v syrovém stavu. Původ a rozšíření révy vinné Vinná réva začala být pěstována z divokých forem, a to […]

Toskánská kapusta: méně známá zelenina, ale obsahuje obrovské množství vitamínů
Zelenina

Toskánská kapusta: méně známá zelenina, ale obsahuje obrovské množství vitamínů

Černá kapusta není v našich končinách příliš známá. Jenže to je škoda, protože se jedná o superpotravinu, která při pravidelné konzumaci může hrát důležitou roli při prevenci civilizačních chorob. Jaký je původ kapusty? Kapusta je rodem […]

Hummus: arabská pochoutka
Světové pokrmy

Hummus: pochoutka z cizrny, která je zdraví velmi prospěšná

Hummus je pokrmem, který pochází z Blízkého východu. Tvoří jej vařená cizrna, tahini (sezamová pasta), olivový olej, citronová šťáva, česnek a (mořská) sůl. Díky složení přitom není pouze chutný, ale také zdraví prospěšný. Krátký pohled […]