Tureckou kuchyni netvoří pouze kebab. V Anatolii lze ochutnat i mnohé další dobroty

Baklava

Pro české turisty je Turecko oblíbenou destinací, neboť se jedná o nepříliš vzdálenou, ale poměrně exotickou zemi na hranicích Evropy a Asie. Co zde ale během dovolené vlastně ochutnat?

Historie turecké kuchyně

Na podobu současné turecké kuchyně mělo vliv mnoho kultur. Objevují se v ní již staré tradice turkických národů (ze střední Asie), jež byly kočovné, a na cestách se jejich příslušníci setkávali s dalšími tradicemi. Vliv na tureckou kuchyni proto měli Indové, Peršané, Arabové, Řekové, Arméni, Aramejci i obyvatelé Balkánu či Kavkazu. Díky tomu je velmi pestrá.

Typické pokrmy turecké kuchyně

Turecká kuchyně se v jedné věci podobá té české. Turci totiž mají rovněž velice rádi polévky. Připravují je přitom především husté a velmi syté. Není tedy divu, že polévka s chlebem může být i hlavním jídlem a nemusí předcházet hlavní chod jako u nás.

Asi nejtypičtějším pokrmem turecké kuchyně je kebab, což je pečené či grilované maso (hovězí, jehněčí či kuřecí). V ČR přitom známe především dürüm a döner kebab, jejichž základem je maso napíchnuté na tyč a otáčené ve svislé poloze před grilem. Jediný rozdíl je v pečivu, v němž se podávají. Existuje ale daleko více druhů.

V Turecku jsou oblíbené i další masné pokrmy. Mezi typická jídla patří köfte, což jsou grilované či pečené kuličky z mletého masa, případně musaka (mleté maso, lilek, rajčata, brambory). Populární je rovněž ghivec, pokrm podobný leču, který se do jihovýchodní Evropy dostal pod názvem džuveč. Turci si rádi pochutnají rovněž na sladkovodních rybách, a to především na pstruzích.

Turecká kuchyně je rovněž plná sladkostí. Ovšem i u nás dlouhodobě známý turecký med z Malé Asie možná nepochází. Dodnes totiž není jasné, kde vlastně vznikl. Oblíbeným sladkým pokrmem je v každém případě baklava, tedy tučný ořechový zákusek, který je zalitý sirupem.

Co se týče nápojů, v Turecku je velmi populární turecká káva, jež se připravuje v nádobě zvané džezva. Místní obyvatelé si také často a rádi dávají čaj. Ačkoli se přitom jedná o islámskou zemi, dají se zde sehnat i alkoholické nápoje. V tomto ohledu je národním pitím aperitiv raki.

Turecká kuchyně a zdraví

Turecká kuchyně je velmi pestrá a k většině pokrmů dostanete čerstvou zeleninu. Místní si totiž všeobecně potrpí na přirozenou chuť čerstvých potravin. Ty musejí být zároveň kvalitní, a ne druhořadé jakosti. Proto lze tureckou kuchyni označit za velmi zdravou. Pokud tedy vyrazíte do Malé Asie, nemusíte se obávat dát si během pobytu „do nosu“.

Zajímavosti o turecké kuchyni

  • Nejenže měla na tureckou kuchyni vliv řada kultur, ale ona sama ovlivnila jídelníček národů, které sousedí s Malou Asií.
  • Tradičními přílohami v Turecku jsou rýže (pilav), anebo bílý chléb.
  • Islám nezakazuje pouze alkohol, ale také vepřové maso. I to je ovšem v Turecku zřídka k sehnání, a to především v turistických rezortech.
  • Ani Turecku se nevyhnula globalizace. Najdete zde tedy i západní fastfoody a pokrmy a nápoje jako hamburger či coca cola.
  • Oblíbenou kratochvíli je pití čaje, který Turci považují za národní nápoj a bývá součástí všech rodinných a společenských setkání.
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*