Egyptská kuchyně je zdravá a plná zajímavě kořeněných jídel

Baklava v egyptském obchodě

Egypt patří mezi oblíbené destinace českých turistů, které láká i místní kuchyně, neboť je rozmanitá a plná chutí a vůní. Nabízí přitom zajímavé kombinace masa a zeleniny, jež jsou navíc perfektně kořeněné.

Historie egyptské kuchyně

Historie egyptské kuchyně je opravdu dlouhá a rozmanitá. Na území kolem řeky Nil vznikla jedna z nejstarších civilizací světa, a to již před více než 5 000 lety. V Egyptě ale nevládli pouze domácí Egypťané, ale často také další národy jako Núbijci, Libyjci, Asyřané, Peršane či Makedonci. Rozhodující byl však příchod Arabů, kteří založili nové hlavní město Káhira a zemi islamizovali. To se pochopitelně projevilo i v egyptské kuchyni, jejíž součástí není vepřové maso a alkohol.

Typické pokrmy egyptské kuchyně

Aktuálně snoubí egyptská kuchyně vlivy arabské či turecké, ale také řecké. Pokud si chcete dát k obědu polévku, nebudete mít problém. Velmi oblíbená je zeleninová, čočková či rybí polévka. Mezi nejpoužívanější přílohy patří rýže, fazole a další zelenina, stejně jako pita (nekvašený chléb).

Zaměříme-li se na hlavní jídla, velmi populární je kofta (mleté kořeněné maso grilované na špízu) a Egypťané si často dávají i košari (uvařená čočka, těstoviny a rýže polité rajčatovou omáčkou, příp. dochucené chilli pastou či česnekem). Místním pak chutná také hummus (cizrnová pasta či omáčka). Ačkoli se Egypt nachází na mořském či říčním pobřeží, ryby se zde připravují pouze jednoduše.

V egyptské kuchyni jsou stejně jako v dalších arabských zemích oblíbené rovněž sladkosti. V tomto ohledu je i u nás dosti známá baklava, což je zákusek, který je vyrobený z vrstev tenkého listového těsta, jež je plněno sekanými ořechy, slazeným sirupem či medem.

Co se týče nápojů, místní alkohol dle islámských zvyků nekonzumují. Turisté si jej ale mohou zakoupit např. v tzv. Duty Free Shopech, které najdete na letištích a v letoviscích. Za národní nápoj je ale považován čaj, přičemž si Egypťané pochutnávají především na černém čaji.

Egyptská kuchyně a zdraví

Stejně jako jinde ve světě i v Egyptě jsou stále rozšířenější rychlá občerstvení. Na druhou stranu tu nejsou příliš oblíbená západní jídla, ale dáte si spíše šawirmu (obdoba gyrosu či kebabu) nebo taaméju (falafel). Vzhledem k oblibě zeleniny, absenci příliš tučných jídel a nekonzumování alkoholu je egyptská kuchyně zdravá, minimálně ve srovnání s kuchyní středoevropskou.

Zajímavosti o egyptské kuchyni

  • Tzv. faraonova pomsta jsou průjmová onemocnění, která obvykle na dva či tři dny postihují turisty. Vyhýbat se místní kuchyni ale nemusíte, spíše je nutné dodržovat hygienu a pít balenou vodu.
  • Budete-li cestovat do Egypta, měli byste být připraveni na to, že Egypťané někdy koření opravdu hojně, a to např. česnekem, chilli, koriandrem či římským kmínem.
  • Právě kořenění činí z egyptských pokrmů zajímavý gurmánský zážitek, který překvapí nejednoho návštěvníka ze zahraničí.
  • Horní vrstvy starověké egyptské civilizace konzumovali víno, národním nápojem však bylo pivo. To vše se ovšem změnilo s příchodem muslimů.
  • Ačkoli dnes sami Egypťané alkohol nepijí (minimálně ti silně věřící), existuje egyptské národní pivo, jež se jmenuje Stella. Podle českých turistů se přitom dá poměrně dobře pít.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*