Celer: velmi zdravá zelenina vhodná pro aktuální situaci
Zelenina

Celer: velmi zdravá zelenina vhodná pro aktuální situaci

Celer zřejmě moc lidí neobdivuje kvůli chuti. Jenže tuto zdravou zeleninu si lze připravit i chutně, jak dokládá např. celerová pomazánka. Původ miříku Celer je bulvou rostliny, která se nazývá miřík celer (Apium graveolens). Její […]

Šalvěj lékařská pomáhá s trávením. Může být ale i nebezpečná
Bylinky a rostlinky

Šalvěj lékařská pomáhá s trávením. Může být ale i nebezpečná

Šalvěj patří mezi bylinky, o kterých se všeobecně ví, že mají léčivé účinky. Jenže toto uplatnění má jistá úskalí. Na druhou stranu se nabízí i široké kuchyňské využití. Rozšíření šalvěje lékařské Původní domovinou šalvěje lékařské […]

Čufa: „tygří ořechy“, které milují lidé i kapři
Bylinky a rostlinky

Čufa: „tygří ořechy“, které milují lidé i kapři

Čufa neboli tygří ořechy je zdravá pochutina, jež se doposud v České republice příliš neprosadila. Jak se ovšem zdá, změna je jen otázka času. Mluví se totiž o ní stále více a více. Původ šáchoru jedlého […]

Štědrovečerní menu ve světě. Co se jí na Islandu, v Austrálii či Egyptě
Zvyky a obyčeje

Štědrovečerní menu ve světě. Co se jí na Islandu, v Austrálii či Egyptě

Na českých stolech při štědrovečerní večeři stále převládá kapr s bramborovým salátem. Jenže jak se říká – jiný kraj, jiný mrav. Co se tedy konzumuje za hranicemi naší domoviny? Štědrovečerní večeře v evropských zemích V sousedním Polsku […]

Falafel: zdravý pokrm z Blízkého východu
Světové pokrmy

Falafel: zdravý pokrm z Blízkého východu

Ač byl ještě před několika lety falafel v ČR poměrně neznámým pokrmem, v současné době už vstoupil do obecného povědomí, a to především díky rozšíření tzv. „kebabáren“. Původ falafelu není jistý Ačkoli se někdy uvádí, že falafel […]

Egyptská kuchyně je zdravá a plná zajímavě kořeněných jídel
Světové kuchyně

Egyptská kuchyně je zdravá a plná zajímavě kořeněných jídel

Egypt patří mezi oblíbené destinace českých turistů, které láká i místní kuchyně, neboť je rozmanitá a plná chutí a vůní. Nabízí přitom zajímavé kombinace masa a zeleniny, jež jsou navíc perfektně kořeněné. Historie egyptské kuchyně […]

Hroznové víno - velmi zdravé ovoce, které patří mezi nejčastěji pěstované ovoce světa
Ovoce

Hroznové víno – velmi zdravé ovoce, které patří mezi nejčastěji pěstované ovoce světa

Hroznové víno patří mezi nejčastěji pěstované ovoce světa. Ačkoli se používá především k výrobě alkoholických nápojů, zdraví prospěšné je především v syrovém stavu. Původ a rozšíření révy vinné Vinná réva začala být pěstována z divokých forem, a to […]

Toskánská kapusta: méně známá zelenina, ale obsahuje obrovské množství vitamínů
Zelenina

Toskánská kapusta: méně známá zelenina, ale obsahuje obrovské množství vitamínů

Černá kapusta není v našich končinách příliš známá. Jenže to je škoda, protože se jedná o superpotravinu, která při pravidelné konzumaci může hrát důležitou roli při prevenci civilizačních chorob. Jaký je původ kapusty? Kapusta je rodem […]

Lněné semínko v misce
Semena a ořechy

Lněné semínko: obsahuje zdravé tuky, v kuchyni může nahradit vejce

Lněné semínko v současné době najdete v mnoha receptech, což má několik důvodů. Nejenže je zdravé, ale zároveň má výtečné pojivové vlastnosti, takže ho lze používat na místo vajec. Původ a rozšíření lnu setého Lněné […]

Hummus: arabská pochoutka
Světové pokrmy

Hummus: pochoutka z cizrny, která je zdraví velmi prospěšná

Hummus je pokrmem, který pochází z Blízkého východu. Tvoří jej vařená cizrna, tahini (sezamová pasta), olivový olej, citronová šťáva, česnek a (mořská) sůl. Díky složení přitom není pouze chutný, ale také zdraví prospěšný. Krátký pohled […]