Fesikh: Nesprávná příprava této páchnoucí egyptské pochoutky může mít smrtelné následky

Zdroj: Shutterstock

Až se příště vydáte na dovolenou do Egypta, který se každoročně stává cílem mnoha turistů z celé země, neodjíždějte zpátky domů, dokud v sobě nenajdete odvahu ochutnat místní oblíbenou nevábně páchnoucí dobrotu.

Málokdo z místních lidí by nevěděl, co je to fesikh. Pro cizince naprosto neznámý pokrm, který může slabším povahám dokonce nepříjemně zahoupat žaludkem.

Co je fesikh?

Fesikh, někdy psáno Feseekh, je druh pokrmu z parmice, který se jí v arabských zemích, zejména v Egyptě, o svátku al-fitr a po měsíci ramadánu.

Jde o druh ryby známý nevábným štiplavým zápachem a také faktem, že pro vás může být dokonce i smrtelný.

Jak se připravuje?

Při přípravě fesikhu se nevařená parmice položí na slunce, kde se nechá několik hodin sušit. Poté se umístí do dřevěné nádoby a ponoří se na několik týdnů do extrémně slané vody.

Právě pobyt ve slané vodě je důvodem, proč pokrm známý jako fesikh opravdu nelibě páchne. A je to právě jeho odér, co mnoho lidí okamžitě odradí.

„Poté se smaží a podává s chlebem a salátem,“ pokračuje v popisu výroby web travelfoodatlas.com. Kdo někdy fesikh ochutnal, popisuje jej jako poměrně chutný. Když dokážete překonat ten zápach.

Historie sahá daleko

Fesikh není v Egyptě žádnou novodobou novinkou. Jde o slavnostní pokrm, jehož historie sahá ještě před zrod islámu.

Udává se, že pokrm vznikl během Sham el-Nessim, oslavy, která se konala za dob egyptských faraonů. Šlo o oslavu příchodu jara a víry, že roční období nově definuje smysl života a naděje. Během této doby tato slaná ryba symbolizovala dobro, dávání a požehnání.

Může vás zabít

O fesikh je známo nejen to, že nepříjemně zapáchá, ale také to, že vás může zabít, když se nepřipraví správně.

Fesikh je často považován za nebezpečný pokrm a je notoricky známý jako smrtelná ryba. Pokud není ryba správně skladována a následně připravena, může obsahovat bakterie.

Nadměrná slanost ve fesikh je navíc sama o sobě škodlivá, protože zvyšuje krevní tlak, zadržování tekutin v těle a způsobuje otoky nohou, zejména u těhotných žen.

„V roce 1991 zemřelo na konzumaci fesikh 18 lidí,“ udává web atlasobscura.com, který tak varuje před určitým nebezpečím, že ryba skutečně může zabíjet, není-li s ní zacházeno správně.

Zdroj: travelfoodatlas.com, atlasobscura.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz