Štědrovečerní menu ve světě. Co se jí na Islandu, v Austrálii či Egyptě

Česká tradice: smažený kapr s bramborovým salátem

Na českých stolech při štědrovečerní večeři stále převládá kapr s bramborovým salátem. Jenže jak se říká – jiný kraj, jiný mrav. Co se tedy konzumuje za hranicemi naší domoviny?

Štědrovečerní večeře v evropských zemích

  • V sousedním Polsku se štědrovečerní večeře skládá hned z 12 chodů (počet měsíců v roce i apoštolů). Není tedy divu, že se podává řada předkrmů (např. pirožky) či druhů polévek (boršč atd.). Hlavních chodem bývají ryby, případně plněný krocan a následuje sladký dezert.
  • Francouzi si o Vánocích dopřávají různé dobroty, a to včetně chudších vrstev. Konzumují se např. ústřice, šneci, kaviár anebo žabí stehýnka. Hlavním chodem je ovšem nadívaný krocan s kaštanovou nádivkou či pyré, po němž ještě následuje dezert Buche de Noel, což je vlastně čokoládová napodobenina polínka. A samozřejmě nesmí chybět ani dobré víno.
  • Anglii se každoročně na Vánoce servíruje krocan, jenže štědrovečerní večeře je zde také daleko pestřejší. Zároveň se totiž servírují různé přílohy (pečené brambory, vařená zelenina apod.). Součástí slavnostních jídel na konci roku jsou také různé delikatesy jako např. pigs in blanket, což jsou klobásky obalené ve slanině, které se následně pečou.
  • Každý asi někdy viděl tzv. švédský stůl. Málokdo ale ví, že se jedná o vánoční tabuli ze Švédska. Obyvatelé této skandinávské země na Vánoce mlsají již od oběda, a to pokrmy, které jsou umístěny na slavnostním bufetovém stole. Zde se vyskytují ryby, pečené maso, šunka, sýry, paštiky, saláty, dresinky, ale také sladké dobroty.
  • Na Islandu se nejprve podává polévka ze skopového masa. Následuje sild, což je sleď, který může být naložen v různých omáčkách. Především dříve bylo na štědrovečerní večeři servírováno uzené jehněčí či skopové maso, což mnohé rodiny dodržují i dnes.

Jak vypadá slavnostní večeře mimo Evropu?

  • Ve Spojených státech amerických žijí příslušníci různých kultur, proto se štědrovečerní tabule mohou od sebe dosti odlišovat. Běžný je ovšem nadívaný krocan s brusinkovou omáčkou. Obvyklý bývá rovněž rostbíf, stejně jako sladké pokrmy (především puding, koláče anebo perníčky).
  • Peru se štědrovečerní večeře neliší od mnoha evropských zemí ani od USA. Jejím základem je rovněž pečený krocan, který tu bývá nadíván ovocem. K této pochoutce se servírují různé přílohy jako např. jablečná omáčka. Na závěr hostiny se podávají dezerty (koláče apod.).
  • Rovněž Australané si dříve potrpěli na krocana, což už ale dnes neplatí. Štědrovečerní tabuli aktuálně tvoří spíše ryby, mořské plody, lehké těstovinové saláty a mražené dezerty. Na tomto kontinentu přitom v prosinci panuje horké počasí, takže se vánoční večeře často konají na terasách či v parcích.
  • Co se týče Asie, jedinou většinově křesťanskou zemí jsou Filipíny. Vánoce jsou zde tedy všeobecně slaveny. Pokrmy nicméně bývají značně variabilní, ale společným prvkem je hrnek lepivé rýže, jež symbolizuje rodinnou soudržnost. Rýže se přitom často servíruje v bambusu a je ochucená kokosem a třtinovým cukrem.
  • Naši pouť po štědrovečerních tabulích ve světě zakončeme v Africe, konkrétně v Egyptě, kde je zhruba 10 % křesťanů. Jejich tradičním pokrmem je Fata, jíž tvoří především chléb, rýže, česnek a vařené maso. V turistických rezortech, kam o Vánocích míří mnoho cizinců, se ovšem podávají tradiční západní pokrmy spojené se Štědrým večerem.
  • 4
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*