Islandská kuchyně: „shnilý“ žralok či „černá smrt“
Světové kuchyně

Islandská kuchyně: „shnilý“ žralok či „černá smrt“

Islandská kuchyně je typicky skandinávská. V posledních desetiletích však i do této severoevropské země začaly pronikat trendy ze zahraničí. Přesto tu lze stále ochutnat „shnilé“ žraločí maso či „černou smrt“. Původ islandské kuchyně Ostrov Island začal […]

Štědrovečerní menu ve světě. Co se jí na Islandu, v Austrálii či Egyptě
Zvyky a obyčeje

Štědrovečerní menu ve světě. Co se jí na Islandu, v Austrálii či Egyptě

Na českých stolech při štědrovečerní večeři stále převládá kapr s bramborovým salátem. Jenže jak se říká – jiný kraj, jiný mrav. Co se tedy konzumuje za hranicemi naší domoviny? Štědrovečerní večeře v evropských zemích V sousedním Polsku […]

Okouník mořský má nízkotučné maso. Podle některých jde dokonce o nejzdravější rybu vůbec
Ryby a mořské plody

Okouník mořský má nízkotučné maso. Podle některých jde dokonce o nejzdravější rybu vůbec

Ryby jsou obecně považovány za zdravou kuchyňskou surovinu. Obecně bývají v tomto ohledu za nejlepší pokládáni losos či platýz. Přesto se často zapomíná na okouníka mořského. Výskyt okouníka mořského Okouník mořský (známý také jako okouník zlatavý) […]

Hákarl: žraločí maso, které nedokázal pozřít ani Gordon Ramsay
Ryby a mořské plody

Hákarl: žraločí maso, které nedokázal pozřít ani Gordon Ramsay

Někdo si nepotrpí na syrečky, další nemá rád kysané zelí a někdo nesnese nakládanou červenou řepu. Jenže po tom, co ochutnáte hákarl, budete ještě s láskou vzpomínat na takové dobroty. Původ hákarlu Hákarl je typický islandský […]

Skyr: pramen zdraví z Islandu. Mléčný výrobek s minimálním obsahem tuku
Mléčné výrobky

Skyr: pramen zdraví z Islandu. Mléčný výrobek s minimálním obsahem tuku

Mléčné výrobky byste především díky vysokému obsahu tuku neměli konzumovat příliš často. Na druhou stranu produkty jako skyr jsou v tomto ohledu naprosto neproblematické. Historie a šíření skyru Ačkoli je skyr označován za tradiční islandský výrobek, […]