Skyr: pramen zdraví z Islandu. Mléčný výrobek s minimálním obsahem tuku

Mléčné výrobky byste především díky vysokému obsahu tuku neměli konzumovat příliš často. Na druhou stranu produkty jako skyr jsou v tomto ohledu naprosto neproblematické.

Historie a šíření skyru

Ačkoli je skyr označován za tradiční islandský výrobek, ve skutečnosti do této ostrovní země v minulosti také doputoval, a to z Norska. Stalo se tak před více než 1 100 lety. Jenže zatímco ze země svého původu skyr nakonec téměř vymizel, na Islandu se rychle rozšířil a stal se zde součástí běžného jídelníčku. Dnes je ovšem oblíbený po celé Skandinávii, ale také v dalších evropských zemích a rozšířil se rovněž v Severní Americe.

Kde skyr ochutnat?

Čeští milovníci mléčných výrobků mohli ještě před několika lety skyr ochutnat pouze za hranicemi a u nás se dal sehnat tak maximálně ve specializovaných obchodech. To se ovšem změnilo v roce 2016, kdy se na českém trhu objevil Skyr Kapucín a posléze Můj Skyr. V současné době si proto lze tento mléčný výrobek bez problémů pořídit také v běžné distribuční síti, a to i s různými příchutěmi.

Jak se skyr vyrábí?

Skyr se konzistencí podobá řeckým jogurtům. Vyrábí se z odstředěného mléka, do něhož se přidávají kultury se sýřidlem (látka, která způsobuje srážení mléka). Následně skyr prochází procesem dvojí fermentace. Na konci ještě dochází k procesům, které způsobují hustou konzistenci (viz níže). Výsledný skyr obsahuje 12 % proteinů, 3 % sacharidů a pouze 0,5 % tuků.

Skyr z hlediska zdraví

Mnohé mléčné výrobky nejsou považovány za příliš zdravé, a to především díky vysokému obsahu tuků. Jenže to o skyru neplatí. Naopak obsahuje velké množství bílkovin a navíc i vápníku. Hodí se tedy do zdravého jídelníčku, když si jej můžete dát k snídani, svačině anebo pozdní večeři. Navíc se jedná o výbornou potravinu pro sportovce. Nutriční hodnotu skyru můžete navíc ještě vylepšit přidáním čerstvého ovoce.

Zajímavosti o skyru

  • Skyr bývá někdy označován za jogurt. Ačkoli mu je podobný, o jogurt se ve skutečnosti nejedná, protože je při jeho výrobě použita jiná bakteriální kultura.
  • Tradiční a současná výroba skyru se liší. Tradičně byl vyráběn ze syrového mléka a na konci docházelo k vykapání vplátně, dnes se při průmyslové výrobě používá pasterované odstředěné mléko a separace tryskou.
  • Vysoký obsah bílkovin je způsoben právě odstředěním syrovátky po fermentaci mléka, čímž se skyr mj. podobá řeckému jogurtu.
  • Skyr má lehce nakyslou chuť, můžete si ale pořídit i ochucené varianty (jahoda, lesní plody, vanilka, čokoláda atd.).
  • Skyr nemusíte konzumovat pouze samotný či s ovocem, ale může se stát chutnou a zdravou součástí sladkých dezertů, smoothie anebo salátů.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*