Islandská kuchyně: „shnilý“ žralok či „černá smrt“

Islandská kuchyně

Islandská kuchyně je typicky skandinávská. V posledních desetiletích však i do této severoevropské země začaly pronikat trendy ze zahraničí. Přesto tu lze stále ochutnat „shnilé“ žraločí maso či „černou smrt“.

Původ islandské kuchyně

Ostrov Island začal být osidlován na konci 9. a v 10. století, a to Vikingy a Kelty, kteří si sebou samozřejmě přivezli i své jídelní zvyklosti. Na islandskou kuchyni mělo vliv i šíření křesťanství, především ale drsné klima a nízké teploty. K dispozici zde byly pouze určité potraviny, navíc bylo nutné jednotlivé suroviny dobře konzervovat (např. uzením) z důvodu dělání zásob.

Typické pokrmy islandské kuchyně

Islandská kuchyně dlouhá léta stála na mase (především skopovém), rybách a mořských plodech, stejně jako na mléčných výrobcích. Islanďané také tradičně konzumovali brambory a obiloviny. Vzhledem k podmínkám se zde naopak nedařilo zelenině a ovoci, což už se ovšem změnilo (viz níže).

Rybaření patří na Islandu k tradičním činnostem. Není tedy divu, že se zde konzumuje velké množství mořských i sladkovodních ryb (tresky, platýzy, sledi, rejnoci či pstruzi). Rybáři ovšem mezi svůj úlovek počítají rovněž mořské plody jako krevety, ústřice, mušle nebo humry.

Mezi tradiční patří hákarl, který cizinci příliš nevyhledávají. Jedná se o žraločí maso dlouhodobě kvašené pod tlakem, což se provádí z důvodu zbavení se zdraví škodlivé močoviny. Hákarl je součástí tradičního slavnostní tabule zvané Þorramatur, která se mj. skládá z ovčích hlav, lisovaných varlat beranů anebo krvavého pudinku.

Kiviak: jedno z nejodpornějších jídel na Zemi

Mezi oblíbená jídla patří i lifrapylsa (játrová klobása z ovčích jater, loje a žitné či ovesné mouky) či lundi, což je uzený nebo grilovaný papuchalk (mořský pták). I v ČR je přitom v posledních letech velmi známý další tradiční islandský pokrm, a to skyr, tedy mléčný výrobek podobný jogurtu.

Mezi nápoji je velmi oblíbená káva. Co se týče alkoholu, jeho konzumace je v této zemi omezena, což platí v celé Skandinávii. Přesto je za národní nápoj považována pálenka zvaná brennivín, která obsahuje zhruba 37,5 % alkoholu a přezdíváno jí bývá „černá smrt“.

Islandská kuchyně z hlediska zdraví

Islandská kuchyně v posledních desetiletích prošla poměrně velkými změnami. Tradiční jídla se tak konzumují spíše výjimečně, a to především během svátků a slavností. Důraz je dnes kladen na čerstvé suroviny, takže konzervované potraviny ustoupily do pozadí. Navíc se vzhledem k rozšíření geotermálních skleníků nemusí dovážet ovoce a zelenina. Proto lze současnou islandskou kuchyni označit za poměrně zdravou.

Japonská kuchyně: originální a pestrá, navíc patří mezi nejzdravější na světě

Zajímavosti o islandské kuchyni

  • Výše zmíněný hákarl nejenže většina turistů raději neochutná, ale celosvětově je považován za jedno z nejodpornějších jídel.
  • Islanďané si opravdu potrpí na rybí a mořské plody. V jejich konzumaci jsou ostatně druzí na světě hned po Japoncích.
  • S tím ovšem souvisí skutečnost, že je zde i dnes povoleno konzumovat velrybí maso.
  • Možná vás překvapí, že v této skandinávské zemi jsou velmi oblíbené hotdogy, které tvoří opečený párek v dlouhé žemli.
  • Pokud byste na tomto ostrově sháněli alkohol, můžete si jej koupit jen v barech, restauracích a státních prodejnách Vínbúð.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*