Kiviak: jedno z nejodpornějších jídel na Zemi

Alkoun malý

Na planetě Zemi existují miliony receptů. Zatímco některá jídla jsou celosvětově oblíbená, další vzbuzují nevolnost už jen z doslechu. Do druhé skupiny nepochybně patří kiviak.

Kiviak hledejte v Grónsku

Grónsko je rozlehlým územím, kam zatím ještě mnoho vymožeností civilizace (naštěstí) nedorazilo. V zemi, která je z 80 % trvale zaledněna, sice nemají místní lidé zase takový problém se skladováním potravin, přesto však vynalezly důmyslné způsoby, jak některá jídla konzervovat. Jedním z nich je i kiviak, tedy tradiční pokrm, který si většina cizinců nechá velmi ráda ujít. Nemusí totiž zažít všechno. Na druhou stranu jinde na světě mnoho podobných jídel neochutnáte…

Co je vůbec kiviak?

Kiviak patří mezi tradiční pokrmy grónských Eskymáků. Kdybychom chtěli sepsat recept, zněl by asi následovně – vezměte jednoho tuleně a zbavte jej vnitřností. Poté si připravte nádivku, která se bude skládat zhruba z 500 mrtvých alkounů malých (především mláďat). Neodstraňujte přitom zobáky ani peří, ale použijte celá ptačí těla. Ta vložte do tulení kůže a pořádně ji sešijte, čímž zabráníte přístupu vzduchu. Poté ji ukryjte pod hromadu kamení a nechte uležet tři až 18 měsíců. Pokud jste postupovali správně, získáte výtečnou fermentovanou pochoutku, která vám pomůže přežít dlouhé zimní večery.

Hákarl: žraločí maso, které nedokázal pozřít ani Gordon Ramsay

Konzumace kiviaku

Když jsou těla alkounů malých pěkně uleželá, obyvatelé Grónska mají zásobárnu vitamínů na dlouhé polární zimy. Maso se přitom nevaří, ale konzumuje syrové, což ovšem není otázka chuťové (a ostatně ani čichové) preference. Eskymáci si dávají kiviak z existenčních důvodů, protože během dlouhého zimního období je příjem vitamínů v této části světa dosti omezený. Tepelnou úpravou pokrmů se přitom tyto mikronutrienty ještě ztrácejí. Doplňme, že kiviak bývá součástí slavnostních tabulí, neboť je často konzumován v den narození dítěte, případně během svatebních hostin.

Haggis: tradiční skotská pochoutka, u které je lepší neznat složení

Zajímavosti o kiviaku

  • Na místo mláďat alkounů malých se dříve používala mláďata alky velké, což bylo vzhledem k rozměrům obou druhů o poznání snazší. Tento pták však byl námořníky vyhuben už v polovině 19. století.
  • Jak se kiviak konzumuje? Poté, co tělo alkouna malého vytáhnete z tuleně, zmáčknete ho, čímž změkčíte konzistenci a odtrhnete zobák. Pak už stačí jen obsah vysrknout. Dobrou chuť!
  • Příprava kiviaku musí proběhnout správně. V opačném případě totiž hrozí botulismus (otrava botulotoxinem).
  • K tomu ostatně došlo např. v srpnu 2013 v Siorapaluku. Na místo alkounů byly k výrobě kiviaku použity kajky, jejichž maso ovšem kvasí poněkud jinak. Na následky botulismu zemřelo několik lidí.
  • Více o kiviaku se můžete dozvědět např. v dokumentárním seriálu BBC s názvem Země lidí (2011), a to ve třetí epizodě Arktida – život v mrazu.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*