Fish and chips: slavný britský pokrm, o kterém psal už Dickens

Fish and chips

Fish and chips patří mezi první věci, které cizince napadnou v souvislosti s britskými ostrovy. V ČR ovšem není smažená ryba v těstíčku s hranolky příliš známý pokrm, pojďme se s ním tedy seznámit.

Původ fish and chips

Fish and Chips je oblíbený pokrm rychlého občerstvení na britských ostrovech (především ve Velké Británii a Irsku), kde vznikl už v polovině 19. století. Rybu smaženou v těstíčku podávanou se smaženými hranolky si rychle oblíbili britští dělníci. Tato pochoutka se ovšem rozšířila i mimo evropský kontinent, když se dostala na britská koloniální území (Austrálie, Kanada apod.).

Kde fish nad chips ochutnat?

Vzhledem k tomu, že se pokrm fish and chips rozšířil především v oblastech, které mají nějaké to dočinění s Velkou Británií, u nás bylo toto jídlo dlouho neznámé. Češi se s ním výrazněji seznámili teprve po roce 1989, kdy se staly cesty do Londýna poměrně běžné. Aktuálně nabízejí fish and chips i mnohé české restaurace, takže ani nemusíte vyrážet do nějaké z anglicky mluvících zemí.

Příprava fish and chips

Hranolky si připravíte tak, jak jste zvyklí. Základem je ovšem ryba, přičemž nejčastěji jsou používány filety z tresky, které se obalují ve směsi hladké mouky, žloutku, cukry, soli a vody a následně osmaží. Fish and chips ovšem dodává nezaměnitelnou chuť ještě ocet. Nedoporučujeme ovšem používat klasický kvasný ocet, ale raději ocet jablečný, případně použijte citrónovou šťávu.

Okouník mořský má nízkotučné maso. Podle některých jde dokonce o nejzdravější rybu vůbec

Fish and chips a zdraví

Ačkoli je rybí maso obecně považováno za jeden z nejzdravějších masných pokrmů, fish nad chips nemá se zdravou stravou příliš společného. Smažená jídla především na nekvalitním a přepáleném oleji jsou zdrojem trans-mastných kyselin, které patří ve výživě mezi rizikové složky. Na druhou stranu je smaženo alespoň rybí maso, takže se stále nejedná o extrémně nezdravý pokrm.

Ryba Fugu: obsahuje smrtící jed, který je až 200× nebezpečnější než kyanid draselný

Zajímavosti o fish and chips

  • Ačkoli byla smažená ryba s hranolky původně pokrmem britských dělníků, dnes není nezvyklé, že ji své nabídce mívají i nejlepší restaurace.
  • O fish and chips psal Charles Dickens ve svém románu Příběh dvou měst, který vyšel už v roce 1859.
  • Při přípravě fish nad chips se skutečně nejčastěji používá treska, což ale není neměnným pravidlem. Někdy bývá využíván i halibut a další druhy ryb.
  • Do těstíčka k obalování ryby se někdy nepřidává voda, ale namísto ní se používá pivo, což našince může oslovit.
  • V dřívějších dobách se ryba s hranolky balila na ulici do starých novin. Dnes už se ale používají výlisky z polystyrénu anebo neprosakující sáčky.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*