Kaki: „pokrm bohů“, který je ideální pro chladné měsíce. Ochutnejte zdravé vánoční ovoce

Kaki

Kaki je ovoce, kterému se dostává neustále větší pozornosti. Nejenže je totiž velmi chutné, ale obsahuje také látky, jež nám mohou prospět právě v průběhu chladných měsíců.

Kaki a jeho původ

Kaki pochází z tomelu japonského (Diospyros kaki), což je strom původně rostoucí v několika oblastech Asie (Čína, Myanmar, sever Indie). Ovoce kaki bylo v Orientu běžně konzumováno už v 7. století, v Číně se ovšem pěstovalo již před zhruba 2 000 lety. Z původní domoviny se tomel rozšířil i do dalších oblastí Asie, ale také do jiných částí světa. Dnes se tedy pěstuje na všech kontinentech, vyjma Antarktidy. Místně dokonce roste i ve střední Evropě.

Kaki v kuchyni

Kaki může mít zářivě oranžovou barvu, ale často je i dožluta. V prvním případě jde o zralé plody, které jsou měkké, mají mazlavou dužinu bez pecek a jader, takže se snadno používají. Ve druhém případě se jedná o plody nezralé, které jsou tvrdé a disponují trpkou chutí. V kuchyni je kaki možné využít při různých příležitostech. Hodí se do ovocných salátů, marmelád, dezertů, ale také do omáček a vyrábějí se z něj i šťávy.

Kaki a zdravotní účinky

Kaki obsahuje mnoho účinných látek jako např. vitamín C, aminokyseliny, fosfor anebo lykopen. Měli byste jej ovšem konzumovat čerstvé, protože tepelnou úpravou se tyto látky ztrácí. Plody tomelu se každopádně sklízejí na konci podzimu a v zimě, takže se jedná o perfektní prostředek pro posílení imunity v chladných obdobích. Kaki se ovšem podílí i na správném trávení, protože pomáhá trávit tuky, takže je často doporučováno také při hubnutí, a to i díky schopnosti udržovat hladinu cukru v krvi, což utlumuje chuť na sladké.

Čerimoja je údajně nejchutnější a nejzdravější ovoce světa

Může být kaki problematické?

Ano, může, ale pouze v některých případech. Předně byste měli konzumovat pouze čerstvé plody! Málo zralé trpké plody ve větším množství totiž mohou způsobovat jisté potíže s trávením. Některé obsažené látky totiž mohou vést ke vzniku tzv. diospyrobezoárů. Stmelují totiž nestrávené zbytky v žaludku, což může mít za následek právě tyto útvary, které vedou ke zdravotním potížím.

Buddhova ruka: ovoce, o němž většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto je chutné, zdravé a voňavé

Zajímavosti o kaki

  • Latinský rodový název stromu Diospyros znamená „Diovo ovoce“. Kaki tedy bylo považováno za „pokrm bohů“
  • Do Čech se kaki dostává ze Španělska, Kalifornie, Japonska nebo Číny, a to především od podzimu do Vánoc. Proto bývá označováno za „vánoční ovoce“.
  • V ČR se prodává jak čerstvé kaki, tak kaki sušené, které je k dispozici celoročně.
  • Pro některé lidi je kaki příliš sladké. Řešením může být pokapání plodů limetkovou či citrónovou šťávou.
  • Pokud jste kaki nikdy neměli, vězte, že jeho chuť připomíná částečně broskev, částečně meloun a někteří lidé cítí i vanilku.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*