Čufa: „tygří ořechy“, které milují lidé i kapři

Tygří ořechy

Čufa neboli tygří ořechy je zdravá pochutina, jež se doposud v České republice příliš neprosadila. Jak se ovšem zdá, změna je jen otázka času. Mluví se totiž o ní stále více a více.

Původ šáchoru jedlého

Čufa je název pro hlízky šáchoru jedlého. Tato rostlina z čeledi šáchorovitých pochází z Afriky, odkud se časem rozšířila i na evropský kontinent a do Asie. Ačkoli z vizuálního hlediska nevypadá čufa nijak vábně, když připomíná seschlé ořechy, obsahuje mnoho účinných látek a v některých oblastech je dlouhodobě ceněna jako nutričně kvalitní potravina.

Kde si tygří ořechy pořídit?

V České republice je prozatím čufa téměř neznámou potravinou. Většina Čechů ji tedy nezná, důsledkem čehož se takřka nevyskytuje v regálech obchodů. Pokud byste však čufu chtěli ochutnat a vyzkoušet i její příznivé účinky na zdraví, nejde o nic nereálného. Některé e-shopy hlízky šáchoru jedlého nabízejí, a to dokonce v Bio kvalitě!

Čufa v kuchyni

Čufu lze konzumovat čerstvou, neboť disponuje nasládlou chutí a jde o zdravou svačinku. Můžete ji navíc použít i do müsli. Lze ji ovšem rovněž vařit a péct, případně upražit a rozemlít a použít jako zdravou alternativu kávy. Čufa rovněž tvoří základ lahodného, osvěžujícího a léčivého španělského nápoje, který se nazývá horchata. Umleté hlízky stačí smíchat s vodou, cukrem a citrónovou šťávou.

Španělská kuchyně: ochutnejte paellu, tapas či gazpacho

Léčivé účinky tygřích ořechů

Čufa obsahuje mnoha účinných látek, a to především dobře stravitelné bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Pozitivní vliv má na kardiovaskulární systém, když např. pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu, stejně jako na trávicí soustavu (mj. podporuje funkci střev). Navíc musíme zdůraznit, že neobsahuje lepek ani cholesterol a disponuje rovněž dosti nízkou hladinou sodíku.

Přehled příznaků zvýšené hladiny cholesterolu

Zajímavosti o čufě

  • Ačkoli čufa spíše připomíná seschlý lískový ořech, kromě názvu „tygří ořechy“ se také označuje jako „zemní mandle“.
  • Tygří ořechy člověk využívá už velmi dlouho. Ve starověkém Egyptě byly např. známy už před více než 4 000 lety.
  • Čufa byla vyhlášena potravinou Španělska 2009, a to místním Ministerstvem životního prostředí.
  • Tygří ořechy se nevyužívají pouze jako potravina, ale bývají rovněž součástí luxusní vlasové a nehtové kosmetiky.
  • Hlízky šáchoru jedlého zná i mnoho rybářů. Pokud je totiž usušíte a zhruba 30 minut povaříte, připravíte si neodolatelnou pochoutku pro kapry.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*