Šalvěj lékařská pomáhá s trávením. Může být ale i nebezpečná

Šalvěj lékařská

Šalvěj patří mezi bylinky, o kterých se všeobecně ví, že mají léčivé účinky. Jenže toto uplatnění má jistá úskalí. Na druhou stranu se nabízí i široké kuchyňské využití.

Rozšíření šalvěje lékařské

Původní domovinou šalvěje lékařské je středomořská oblast. Člověkem byla přitom rostlina využívána odedávna, když nacházela uplatnění už ve starověkém Egyptě. Postupně se také rozšířila do kontinentální Evropy. Na naše území se pravděpodobně dostala až v 9. století. Časem se tu stala velice oblíbenou bylinkou a v Česku se hojně pěstuje dodnes.

Šalvěj lékařská – pěstování

Šalvěj si lze vypěstovat buď ze semínek, anebo ze sazenic. Této rostlině z čeledi hluchavkovitých vyhovují propustné a humózní půdy. Vyloženě ovšem nesnáší kyselé prostředí, takže půda by měla obsahovat vápník, což je vysoce zásaditý minerál. Zároveň byste ji měli vysadit na slunné stanoviště, protože i slunce potřebuje k tomu, aby prosperovala. Zálivka ovšem nemusí být nijak enormní.

Využití v kuchyni

Ačkoli je šalvěj lékařská brána především jako „léčivka“, nachází uplatnění rovněž jako kuchyňská ingredience. Využívají se přitom zejména čerstvé či sušené listy, které mají výraznou vůni a chuť. Proto byste to s jejich množstvím neměli přehánět. Přidat je každopádně můžete k různým masům (vepřovému, telecímu či zvěřině) a některým sýrům, ale také do omáček anebo nádivek.

Lichořeřišnice: přírodní antibiotikum, které je perfektní pro boj se záněty

Léčivé účinky

Rostlina obsahuje mnoho účinných látek jako např. silice, třísloviny, vitamíny či minerály. Efektivně přitom účinkuje při trávicích potížích (žaludečních, žlučníkových či střevních), kladně působí na kardiovaskulární systém anebo nervovou soustavu (jde o přírodní antidepresivum). Doporučována je také při problémech ústní dutiny. Kloktání má totiž pozitivní vliv na bolest zubů, afty anebo krvácení dásní.

Rýmovník: pomůže zatočit s rýmou i dalšími problémy

Zajímavosti o šalvěji lékařské

  • Ačkoli má rostlina léčivé účinky, neměli byste ji používat ve větším množství a příliš dlouho. V takovém případě totiž může působit toxicky (díky obsahu tujonu).
  • Z bylinky se používají především listy a nať, a to ideálně sebrané od května do června. Nejvíce účinných látek totiž obsahuje před rozkvětem (kvete do června do července).
  • Šalvěj poznáte velmi rychle. Nejenže je silně aromatická, ale zároveň disponuje krásnými fialovými květy. Může se tedy stát i okrasnou rostlinou.
  • Tato bylinka se využívá rovněž v kosmetice. Bývá součástí antiperspirantů a přidává se rovněž do ústních vod a zubních past, protože potlačuje nepříjemný zápach z úst.
  • Ačkoli je dnes šalvěj známá jako „léčivka“, ve staročeské kuchyni nacházely její listy uplatnění takřka stejně často jako petrželka.
  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*