Lichořeřišnice: přírodní antibiotikum, které je perfektní pro boj se záněty

Lichořeřišnice je přirodní antibiotikum
Lichořeřišnice na zahrádce

Lichořeřišnice patří mezi rostliny, které se v posledních letech stále více dostávají do obecného povědomí. Jedná se totiž o úžasnou léčivku, jíž lze využít i v mnoha kuchyňských receptech.

Původ a rozšíření lichořeřišnice

Lichořeřišnice (Tropaeolum)je rostlinou z čeledi lichořeřišnicovitých. Původní domovinu je nutné hledat v Jižní Americe, ale po příchodu Evropanů se začala šířit po celém světě. Dnes ji tak můžete nalézt na každém kontinentu vyjma Arktidy. Dostala se samozřejmě i na Starý kontinent (především v 17. století), a to i do jeho „srdce“. V současné době se tedy zcela běžně pěstuje i v České republice, kde má pověst jedné z nejúčinnějších „léčivek“, která u nás roste.

Zdravotní účinky lichořeřišnice: skvělá alternativa syntetických léčiv!

Lichořeřišnice obsahuje mnoho účinných látek – vitamíny (především C), minerály (draslík, fosfor, železo apod.), flavonoidy, silici či glykosid glukotropaeolin. Už z toho je zřejmé, že člověku umí pomoci s mnoha neduhy, které jej sužují. Jedná se kupříkladu o účinné přírodní antibiotikum. Působí však také antibakteriální a antiviroticky. Není tedy divu, že má kladný vliv proti různým infekčním chorobám, tzn. takovým, které způsobují parazitické organismy (bakterie, viry apod.).

Mezi další zajímavé účinky lichořeřišnice patří pozitivní působení proti zánětů, a to např. močového měchýře , horních cest dýchacích, vaječníků anebo prostaty. Vyzkoušet ji mohou také jedinci, které trápí žaludeční vředy, tedy zánětlivé onemocnění žaludku. Pomoci ale může rovněž s padáním vlasů a kožními problémy (akné či opary) a poohlédnut se po ní mohou i ženy, jež mívají potíže s menstruačním cyklem, který pomáhá upravovat. Jedná se tedy o skutečně všestrannou rostlinu.

Uplatnění lichořeřišnice v kuchyni

Lichořeřišnice patří mezi rostliny, které lze konzumovat úplně celé. Na trhu jsou dispozici různé tinktury či tabletky a pořídit si můžete i čaj. Ten si je samozřejmě možné připravit i z čerstvých listů či květů rostliny. Ačkoli lichořeřišnice rozhodně není právě nejznámější kuchyňskou ingrediencí, nachází i zde všelijaká uplatnění. Díky štiplavé chuti ji asi neocení úplně každý, ale mladé listy i květy se např. perfektně hodí do zeleninových salátů (výtečné jsou např. s rajčaty či bazalkou). Skvělé jsou ale také do pomazánek a lze je přidat rovněž do polévek.

Zajímavosti o lichořeřišnici

  • Jak už jsme zmínili, květy i listy lichořeřišnice mají štiplavou chuť, jež nesedne každému. I z toho důvodu by se měly tyto části používat čerstvé, protože při delším skladování hořknou.
  • Uplatnění skutečně nachází celá rostlina. Můžete tedy zužitkovat nejen květy a listy, ale také čerstvá či sušená semena.
  • Existuje více druhů lichořeřišnice. Pro perfektní léčivé účinky je ovšem využívána především lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus).
  • Lichořeřišnice není pouze zdravá, ale zároveň se jedná o léčivku, která nijak nezatěžuje organismus. To v případě syntetických léčiv mnohdy tak úplně neplatí.
  • Pokud byste chtěli využít lichořeřišnici opravdu bezezbytku, připravit si můžete rovněž lichořeřišnicový chléb či noky a konzumovat je jako přílohy k různým pokrmům.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 33
    Shares


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*