Falafel: zdravý pokrm z Blízkého východu

Falafel s humusem

Ač byl ještě před několika lety falafel v ČR poměrně neznámým pokrmem, v současné době už vstoupil do obecného povědomí, a to především díky rozšíření tzv. „kebabáren“.

Původ falafelu není jistý

Ačkoli se někdy uvádí, že falafel pochází z Egypta, jiné zdroje hovoří jako o oblasti původu o Izraeli. V obou zemích jej každopádně považují za národní jídlo. Falafel je v současné době široce rozšířeným pokrmem prakticky na celém Předním východě. Jenže už dávno se rozšířil i mimo tuto oblast a aktuálně si jej můžete dát v mnoha rychlých občerstveních i na našem území.

Jednotlivé ingredience

Falafel jsou kuličky či placky z cizrny, případně z bobu obecného. Obě luštěniny se někdy také kombinují. Každopádně jsou dochuceny kořením (koriandr, petržel, římský kmín či česnek). Falafel se podává buď v pita chlebu, anebo v chlebové placce nazývané taboon. Přidávána je i zelenina (rajčata, okurky, cibule) a další suroviny – součástí může být pikantní omáčka, humus, jogurtová omáčka anebo tahina (pasta ze sezamu), takže chuťově jde o velmi rozmanité jídlo.

Falafel z hlediska zdraví

Falafel představuje výtečnou potravinu pro jedince, kteří se rozhodli přestat konzumovat maso, anebo dokonce všechny živočišné produkty. Ať už si totiž připravíte vegetariánskou či veganskou variantu, bude se jednat o cenný zdroj bílkovin. Nebudete-li přitom šetřit dalšími ingrediencemi, půjde o pokrm plný dalších účinných látek (vitamíny, minerály či vláknina). Falafel tedy rozhodně může být součástí zdravého jídelníčku.

Pozor na trans mastné kyseliny!

Jediným problémem u falafelu může být skutečnost, že jsou kuličky či placky z cizrny nebo bobů fritovány v oleji. To jim sice dodává zajímavou chuť, na druhou stranu v rychlých občerstveních se v rostlinném tuku často smaží mnoho porcí při vysoké teplotě, a ten je díky tomu často přepálený. Takto přitom vznikají trans mastné kyseliny (TFA), které jsou pro zdraví nevhodné.

Zajímavosti o falafelu

  • Ať už je původ falafelu jakýkoli, dnes se konzumuje v celém arabském světě. Díky své chuti a prospěšnosti pro zdraví se navíc velmi rychle šíří i na Západ.
  • Falafel skutečně prospívá organismu. Hovoří se o něm např. v souvislosti se snižováním „zlého“ LDL cholesterolu v krvi.
  • Pokud máte zájem o veganskou variantu falafelu, ale nechcete se připravit o jogurtovou omáčku, použijte nějakou rostlinnou alternativu jogurtu či majonézy, které už dnes neprodávají pouze obchody se zdravou výživou.
  • Někdy je v receptech na falafel jako příloha doporučováno i rozmačkané avokádo, které se může stát další enormně zdravou ingrediencí.
  • Chcete-li si připravit zdravější alternativu fritovaného falafelu, luštěninové kuličky či placky pouze opečte na oleji, a to při mírné teplotě.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*